”Presidentens pågående angrepp på demokratin blir allt mer hårresande i takt med att dagarna går”, skriver Nancy Pelosi i ett brev till sina partikollegor. Foto: TT

Pelosis krav: Avsätt Trump – annars riksrätt

Publicerad

Trycket ökar på USA:s president Donald Trump efter stormningen av kongressen i onsdags, som har sänt chockvågor över hela världen.

Toppdemokraten Nancy Pelosis budskap till regeringen är tydligt: Avsätt Trump – annars försöker vi göra det.

Pelosi, som är talman i representanthuset och därmed USA:s högst uppsatta demokrat, planerar att ta upp en resolution som uppmanar vicepresidenten Mike Pence att aktivera det 25:e författningstillägget, som tillåter regeringen att tvinga bort en president om denne anses oförmögen att fullfölja sina plikter.

Paragrafen har aldrig använts.

”Vi kommer att agera skyndsamt för att skydda grundlagen och demokratin, eftersom presidenten utgör ett överhängande hot mot båda”, skriver Pelosi i ett brev till sina partikollegor.

”Hårresande” angrepp

”Presidentens pågående angrepp på demokratin blir allt mer hårresande i takt med att dagarna går, och behovet av omedelbar handling blir bara tydligare”, fortsätter hon.

Pence var i kongressen tillsammans med sin familj då tusentals Trumpanhängare, många av dem beväpnade, vällde in i byggnaden under stadfästandet av Joe Bidens valseger. Filmklipp visar hur en mobb påhejad av presidenten skanderar ”Häng Mike Pence”, medan den underdimensionerade polisstyrkan i sista stund förde vicepresidenten och andra toppolitiker i säkerhet.

Fem personer miste livet, däribland en polis som brutalt slogs ihjäl. Sedan stormningen, som delvis utreds som terrorism, talar Pence och Trump inte med varandra, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trots det är det osannolikt att vicepresidenten skulle följa Pelosis uppmaning – enligt en välplacerad källa till Reuters förra veckan är Pence negativ till tanken.

Uppvigling till uppror

Återstår då för Demokraterna i kongressen att väcka ett riksrättsåtal, byggt på anklagelsepunkten anstiftan till uppror. Hittills har minst 210 av representanthusets 435 ledamöter, däribland 200 av de 222 demokraterna, uttryckt stöd för en sådan process. Men även senaten måste vara med på tåget, och där krävs en kvalificerad majoritet om två tredjedelar, som i nuläget inte existerar.

Om en majoritet i representanthuset röstar för att dra Trump inför riksrätt blir det den andra gången under hans tid som president. I december 2019 väcktes ett sådant åtal sedan Trump pressat Ukrainas president att gräva fram smutsiga detaljer om den dåvarande presidentutmanaren Bidens son. Trump frikändes dock i senaten, som den senaste mandatperioden har kontrollerats av presidentens partikamrater i Republikanerna.

Vrede mot presidenten

Om nio dagar, den 20 januari tillträder den blivande presidenten Joe Biden. Vreden mot Trumps agerande inför och under den våldsamma attacken mot kongressen har dock fått Pelosi att dra slutsatsen att presidentens makt till dess måste begränsas, i den mån det är möjligt.

Bland annat har talmannen fört samtal med USA:s toppgeneral Mark Milley, chef för stabsledningen i försvarshögkvarteret Pentagon, för att försäkra sig om att åtgärder skulle vidtas för att hindra Trump från att genomföra en kärnvapenattack om presidenten skulle beordra en sådan innan sin sorti från Vita huset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.