Foto: TT

Pence: Ambassad flyttas nästa år

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en stor ära att, å USA:s presidents vägnar, vara i Israels huvudstad, Jerusalem.
Så säger vicepresident Mike Pence efter att ha tagits emot i Israel.

Besöket är kontroversiellt sedan president Donald Trump nyligen förklarat att USA:s ambassad ska flyttas från Tel Aviv till ”den heliga staden”, där även palestinierna vill ha sin huvudstad.

När Pence skulle tala i parlamentet, knesset, uppstod tumult i kammaren. Ett antal arabiska ledamöter försökte protestera, och handgemäng uppstod.

Nästa år

Vicepresidenten stod tyst i talarstolen och inväntade att bråket upphörde. Sedan tog han till orda, och upprepade att han är hedrad att som Trumps representant besöka ”Jerusalem, staten Israels huvudstad” – ett uttalande som ledde till applåder.

I talet sade han sedan att ambassadflytten ska ske redan nästa år.

En poäng gjordes av frasen ”Israels huvudstad Jerusalem” även när Pence några timmar tidigare togs emot av premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Jag har haft privilegiet att genom åren stå här med hundratals världsledare, sade Netanyahu.

– Detta är första gången vi båda kan säga dessa tre ord, ”Israels huvudstad Jerusalem”, fortsatte han enligt en utskrift från regeringens medieenhet GPO.

Israels regering är baserad i Jerusalem, men på grund av frågans laddning har alla länder – för att undvika kontroverser – för närvarande sina ambassader i Tel Aviv.

En provokation

Trump meddelade nyligen att en lag i USA från 1995 nu ska genomföras, vilket innebär att planeringen har börjat för att flytta landets ambassad till Jerusalem. Beslutet ses i arabvärlden som en provokation och har väckt protester även i Europa och på många andra håll.

Pence är på rundresa i Mellanöstern, och har redan besökt Egypten och Jordanien. På grund av Jerusalem-beslutet vägrar dock palestinska ledare att träffa honom. Palestiniernas president besöker för närvarande i stället EU:s högkvarter i Bryssel.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s ambassad i Israel

Mer i ämnet