Foto: TT

Pennor symboler i sorgset Paris

Uppdaterad
Publicerad

Med vemodigt trots har fransmännen påbörjat sin tre dagar långa landssorg för dem som mördades i på satirtidningen Charlie Hebdo. Med blommor, men framför allt pennor, strömmar unga som gamla till minnesplatser för att hylla de döda.

I det grå och regntunga Paris är det i första hand torget Place de la République som kommit att tjäna som en spontan minnesplats.

På basen av statyn som står i mitten av torget hade man på förmiddagen stuckit in flera dussin buketter och plakat med den slogan som kommit att representera fransmännens känsla för det som skett: ”Jag är Charlie”. Nedanför brann ljus framför porträtt av de mördade tecknarna.

Men det mest iögonfallande var de hundratals pennor som lagts ut i olika formationer på marken. Vid ett fredstecken bestående helt av pennor, berättar den österrikiska turisten Erika Kruspel varför hon precis lagt till sin kulspetspenna.

– Det är så här vi uppnår frihet, säger hon och förklarar att det är just uttrycket som måste fortgå.

Någon har även lagt ut ett antal anteckningsböcker på marken med uppmaningen ”Skriv!” på framsidan.

Parisbon Omar Cherif, 21 år, var en av dem som kände sig manad att tillägna offren några rader. ”Det är bläcket som ska flöda, inte blodet,” började han.

Cherif är muslim och säger till TT att han är bestört över det som hänt.

– Det är fruktansvärt. Det är därför vi måste fortsätta skriva.

Vid lunchtid hade ett hundratal människor strömmat till båda sidor av avspärrningarna på själva attentatsplatsen, Rue Nicolas Appert nummer 10, för att delta i en tyst minut. Många grät i det strilande regnet, men när minuten var över ljöd en rungande applåd över de församlade.

Trotset ligger i luften. Parisborna tänker inte låta sig skrämmas till tystnad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer