Chilenska pensionsfonder töms för att klara coronakrisen

Publicerad

Att låta folk ta ut en del av pengarna från sina pensionsfonder har blivit ett sätt att hantera de ekonomiska effekterna av coronapandemin i flera länder – men det kan få allvarliga konsekvenser i framtiden.

Australien var först ut med att i april tillåta de som har blivit av med jobbet på grund av coronapandemin, eller har fått sin tjänst reducerad med minst 20 procent, att ta ut upp till motsvarande 125 000 kronor ur sina pensionsbesparingar.

Peru följde kort därefter men med en åtgärd som gick längre och lät alla peruaner ta ut upp till 25 procent av sina pensionsbesparingar i privata fonder. Men i Peru är det många som inte har några sådana besparingar.

Coronapandemin

Seger för proteströrelse

Störst effekt får beslutet i Chile där man tillåter alla att ta ut en tiondel av sina besparingar ur privata pensionsfonder. Beslutet motiveras med coronapandemin men har också att göra med att de låga pensionerna i landet sedan länge gett upphov till en rörelse som var drivande i de protester som skakat landet sedan i fjol.

Ilskan har riktats mot de privata pensionsfonderna som det chilenska systemet lutar sig kraftigt mot och som många menar gör stora vinster samtidigt som pensionerna är låga.

– Den här lagen var en första seger för den rörelsen i och med att den erkänner att besparingarna är personens egna pengar, som den ska ha rätt till, säger advokaten Marcela Coronado Águila.

OECD menar dock att alla dessa initiativ kan få allvarliga konsvenser för de framtida pensionerna. Deras chefekonom ansvarig för pensioner, Pablo Antolin, nämner Peru, Australien och USA – där det sedan tidigare gick att ta ut pensionsbesparingar mot en avgift som man nu kan slippa i tre år – som orosmoln. Men mest orolig är han över läget i Chile.

Kan få konsekvenser

Antolin säger att OECD ställer sig positivt till att man tillåter uttag från pensionsfonder i extrema situationer, som att man har en dödlig sjukdom eller är långtidsarbetslös.

– Men att som i Chile göra det möjligt för hela befolkningen, även om de inte påverkats ekonomiskt av krisen, är inte vettigt alls, säger han.

– Om Chile redan hade problem med att pensionerna inte var tillräckligt höga så kommer de framöver att vara ännu lägre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet