Vid nyår blir det lagligt att köpa pepparspray i Danmark om man är över 18 år. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Pepparspray tillåts i Danmark – men polisen är kritisk

Publicerad

Från och med nyår blir det tillåtet att köpa och förvara pepparspray i Danmark. Men den danska polisens fackförbund larmar för att allmänheten inte har den utbildning och träning som krävs för att använda den, skriver BT.

Det har hittills varit förbjudet för allmänheten att inneha pepparspray, men från och med nyår kommer alla över 18 år få köpa och förvara det i hemmet.

Enligt det danska justitieministeriet är syftet att öka tryggheten för medborgarna, men polisens fackförbund tror att effekten kan bli den motsatta.

Man är bland annat orolig för att det kan leda till att situationer blir våldsammare än vad de annars hade blivit om man inte hade haft pepparspray, och varnar för att det kan leda till en ökning av våld.

Den danska polisen får tre timmars utbildning om hur man använder pepparspray, men det ställs inga utbildningskrav på privatpersoner, skriver BT.

Olagligt i Sverige

I Sverige krävs det ett särskilt tillstånd för att få inneha pepparspray, då det omfattas av vapenlagen.

Det finns däremot vissa så kallade självförsvarssprayer som inte omfattas av vapenlagen. Som privatperson är man själv ansvarig att se till att den produkten man köper inte är tillståndspliktig.

Polisen kan inte svara på om en produkt är tillåten utan att göra en analys av substansen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.