Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Preikestolen i sydvästra Norge. En person halkade utför en kant och avled av fallet. Foto: Løvland, Marianne

Person död efter fall vid Preikestolen i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En person har dött efter att ha fallit på väg upp till det berömda turistmålet Preikestolen i sydvästra Norge, enligt norsk polis.

Polisen larmades vid 10-tiden till Preikestolen, Predikstolen på svenska, efter att en person i ett mindre sällskap halkat och fallit ungefär 150 meter från toppen.

Ett sökarbete inleddes strax därefter med räddningshelikopter och vid 11-tiden uppdaterade man med att en person upptäckts cirka 200 meter från platån. Personen tros även ha fallit lika långt.

– Tyvärr är det inte förenligt med livet, skrev polisen då.

Ett arbete inleddes därefter med hjälp av ett alpint räddningsteam och en helikopter för att bärga den avlidne. Samtidigt stängdes vandringsleden och platån av för nya vandrare och uppskattas vara det under större delen av måndagen.

Känt turistmål

Preikestolen lockar hundratusentals personer varje år och är en av Norges kändaste vandringsleder. Dess topp reser sig 604 meter över Lysefjorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.