Poliser klättrar över en mur nära platsen för skjutningen i Halle. Foto: AFP/TT

Här är skytten i Tyskland – skjuter på öppen gata

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har dödats i en skjutning i vid en synagoga staden Halle i östra Tyskland. Efter en stor polisinsats greps en 27-årig man misstänkt för attacken.

Det var under den judiska fastehögtiden jom kippur som det plötsligt började smälla i tyska Halle. Kring lunchtid på onsdagen skrev den lokala polisen på Twitter att två personer blivit skjutna.

Senare bekräftade polisen att en man och en kvinna avlidit till följd av attacken, som inträffade vid en synagoga, rapporterar flera tyska medier. Kvinnan ska ha blivit skjuten utanför synagogan och mannen i närheten av en snabbmatsrestaurang, rapporterar tyska Bild. Två personer skadades, enligt Reuters som hänvisar till den tyska tv-kanalen MDR.

Foto: Karta SVT

Max Privorozki, ansvarig för synagogan, uppger för den tyska tidningen Der Spiegel att mellan 70 och 80 personer befann sig inne i synagogan under dådet.

– Gärningsmannen sköt flera gånger mot dörren och kastade också molotovcocktail, fyrverkerier eller granater mot ingången av synagogan för att försöka ta sig in. Men dörren höll – Gud skyddade oss. Det hela höll på i fem till tio minuter, säger Max Privorozki.

”Låste in mig”

Synagogan ligger bredvid en snabbmatsrestaurang och ett vittne berättar för kanalen N-TV att fem eller sex personer hade sökt skydd där.

– Jag låste in mig på toaletten och skrev till min familj att jag älskade dem, säger Conrad Roessler till TV-kanalen.

En stor polisinsats inleddes i Halle och boende uppmanades att hålla sig inomhus och behålla lugnet. Centralstationen i Halle spärrades av och polisen öppnade flera telefonlinjer dit allmänheten kunde vända sig.

27-årig man gripen

Under eftermiddagen greps en misstänkt för attacken – en 27-årig man, enligt Der Spiegel. Initialt letade man efter flera gärningsmän, men den uppgiften ändrades senare och nu står bara en man misstänkt för attacken. Det skriver tidningen Bild.

27-åringen direktsände dådet på spelsajten Twitch, vilket senare bekräftas på webbplatsens Twitter-konto. Mannen skrek nedsättande ord om judar när han försökte ta sig in i synagogan. På tv-bilder syns hur han iklädd hjälm och militärkläder lugnt går ner för en gata – och även skjuter omkring sig både på gatan och på en motorväg.

Foto: Reuters/Marvin Gaul

”Måste bekämpa antisemitism”

På onsdagseftermiddagen rapporterade Reuters att en federal åklagare har tagit över fallet, något som indikerar att det kan finnas en misstanke om terror. Tysklands inrikesminister Horst Seehofer kallar attacken för anti-semitisk:

”Enligt den federala åklagarmyndigheten finns det nog med indikationer på att dådet kan ha genomförts med högerextrema motiv”, säger han enligt Reuters.

Polisen uppmanade även allmänheten att inte sprida bilder, utan att skicka dessa till polisens nyöppnade portal.

EU-parlamentet höll en tyst minut på onsdagen för att hedra dödsoffren i Halle. Tysklands utrikesminister Heiko Maas twittrade på onsdagen att attacken har träffat tyskar i hjärtat.

”Vi måste alla bekämpa antisemitism i vårt land. Mina tankar är hos de döda och skadade, deras släktingar och polisen i dessa svåra tider.”

Larm om skott i Landsberg

Under onsdagen kom även uppgifter från polisen om att skott även ska ha avlossats i Landsberg, omkring 15 kilometer ifrån Halle. De vill dock inte kommentera huruvida de två händelserna ska ha kopplingar till varandra, skriver Bild.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.