Humala var Perus president fram till 2016. Foto: TT

Perus expresident fängslas i väntan på åtal

Uppdaterad
Publicerad

En domare i Peru beslutade att landets förre president Ollanta Humala och hans fru, Nadine Heredia, ska fängslas i upp till 18 månader för att förhindra att de flyr landet medan ett korruptionsåtal förbereds.

Paret överlämnade sig till myndigheterna någon timme senare.

– En internationell order om att de ska gripas har utfärdats, sade domaren Richard Concepción, som gick på åklagaren Germán Juárez Atoches linje.

Atoches säger sig ha bevis för att paret olagligen tagit emot pengar från det brasilianska byggföretaget Odebrecht, och från den venezuelanska regeringen, för att finansiera Humalas valkampanjer 2006 och 2011.

Expresidenten och hans fru nekar till anklagelserna.

Överlämnade sig själva

”Detta bekräftar maktmissbruk som vi kommer att möta för att försvara våra rättigheter och alla människors rättigheter”, skriver Humala på Twitter.

Paret överlämnade sig till myndigheterna någon timme efter domarens beslut.

”Lämnat in våra pass”

Humala sade tidigare under dagen att det inte var nödvändigt att de fängslas eftersom de inte planerade att fly landet.

– Vi stannar här, vi har lämnat in våra pass, sade han.

Humala är den andra expresidenten i Peru som domaren beslutat att gripa sedan Odebrecht ifjol erkände att man mutat regeringsföreträdare i en rad latinamerikanska länder för att vinna stora byggkontrakt.

Men Alejandro Toledo, president mellan åren 2001 och 2006, har inte kunnat gripas eftersom han vägrat lämna över sig själv till myndigheterna. Han tros befinna sig i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.