Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför en kupp? Varför greps presidenten? Och vad händer nu? – SVT:s latinamerikakorrespondent svarar på tre frågor om kuppförsöket i Peru. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Perus president avsatt och gripen – anklagad för statskupp

Uppdaterad
Publicerad

Perus president Pedro Castillo har gripits efter att ha anklagats för att under onsdagen försöka iscensätta en statskupp. Hans ersättare ska dessutom redan ha svurits in, enligt peruanska medier.

En överväldigande majoritet i parlamentet (101–6, 10 frånvarande) röstade på onsdagen för att avsätta presidenten. Skälet till att avsätta honom angavs vara ”permanent moralisk oförmåga”.

Enligt peruanska El Comercio så har Castillo dessutom redan ersatts av vicepresident Dina Boluarte, som svors in under onsdagskvällen svensk tid. Hon blir därmed landets första kvinnliga president.

Den dramatiska utvecklingen följde ett tv-sänt tal till nationen som Castillo höll, där han meddelade att han ”temporärt upplöser kongressen . . . och installerar en tillfällig nödregering som kommer att ”regera genom dekret”.

Castillos besked om att lösa upp parlamentet fattades timmar innan en debatt skulle hållas om att ställa Castillo inför riksrätt. Det var den tredje motionen om riksrätt mot honom sedan han tillträdde i juli 2021.

”En kupp som är ämnad att misslyckas”

”Jag förkastar Pedro Castillos beslut att bryta den konstitutionella ordningen genom att upplösa kongressen. Det är en statskupp som förvärrar den politiska och institutionella krisen”, skrev vicepresidenten Dina Boluarte på Twitter.

Inte heller Francisco Morales, som leder landets författningsdomstol, skrädde orden efter presidentens besked.

– I dag har det varit en kupp som på 1900-talet. Det är en kupp som är ämnad att misslyckas, Peru vill leva i en demokrati. Den här statskuppen har ingen rättslig grund, säger han till radiostationen RPP.

SVT:s latinamerikakorrespondent svarar på tre frågor om kuppförsöket i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer