Pfizer och den tyska partnern BioNTech SE är de första läkemedelsproducenterna som kan visa upp framgångsrik data från en storskalig klinisk studie av ett coronavirusvaccin. Foto: AP/TT

Pfizer: Coronavaccinet ser ut att fungera

Uppdaterad
Publicerad

Läkemedelbolaget Pfizers vaccin mot covid-19 ser ut att vara både effektivt och säkert. Det framgår av en första utvärdering av de pågående fas-3 studierna av vaccinet.

– Detta är en stor dag för vetenskapen och mänskligheten, säger Pfizer-chefen Albert Bourla.

Pfizer och den tyska partnern Biontech är de första läkemedelsproducenterna som kan visa upp framgångsrik data från en storskalig klinisk studie av ett coronavirusvaccin, rapporterar Reuters.

Testpersonerna i studien utvecklade ett skydd mot viruset tjugoåtta dagar efter den första dosen och sju dagar efter den andra, enligt det preliminära resultatet. Tidiga utvärderingar visar också att vaccinet är effektivt till 90 procent efter dos två.

– Vi är ett viktigt steg närmare att förse människor världen över med ett välbehövligt genombrott i hjälpen att få ett slut på den här globala hälsokrisen, säger Pfizer-chefen Albert Bourla i ett uttalande.

Oklart hur länge skyddet håller

Enligt Pfizer har man inte funnit några allvarliga risker med vaccinet, men det är fortfarande oklart hur länge personer som tar det upprätthåller ett skydd mot covid-19.

Om vaccinet blir godkänt kommer tillgången till det att vara begränsat till en början, men Pfizer planerar nu att söka amerikanskt tillstånd för att använda vaccinet i nödfall för personer mellan 16 och 85 år. För att göra det krävs att läkemedelsbolaget kan presentera två månaders testresultat från hälften av studiens drygt 44 000 deltagare, vilket kommer dröja till slutet av november enligt läkemedelsbolaget.

Storskaliga tester av ett potentiellt covid-19-vaccin pågår på många håll i världen. Elva vaccinkandidater är i så kallade fas-3-studier – det sista prövningsstadiet före ett eventuellt godkännande. Hittills är det bara Astra Zeneca och Pfizer-Biontech som har påbörjat en godkännandeprocedur hos svenska Läkemedelsverket.

Ryssland: Har ännu effektivare vaccin

Pfizers besked har påverkat börsen på flera håll i världen. Aktien på Wall Street rusar med 3,7 procent, enligt tidiga siffror, och Stockholmsbörsens OMXS30-index låg vid 13.30 på 4,3 procent.

Kort efter Pfizer presenterat sina preliminära resultat meddelade Rysslands hälsodepartement att det ryska coronavaccinet Sputnik V är ”mer än 90 procent effektivt”. Slutsatsen bygger, enligt hälsodepartementet, på redan genomförda vaccinationer av invånare, och inte på resultat från vaccinstudier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet