Pirat Bay: Inga pirater till HD

Uppdaterad
Publicerad

Högsta Domstolen (HD) behöver inte ta upp Pirate Bay-målet, anser riksåklagaren i ett yttrande till HD.

Det finns inte skäl till ändring av hovrättens dom, skriver riksåklagaren som inte heller tycker att det finns anledning att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen.

Riksåklagaren skriver i yttrandet att han anser att tingsrätt och hovrätt gjort en ”noggrann och omsorgsfull prövning” av Pirate Bay-målet.

”Domarna är välskrivna och väl motiverade”, skriver Riksåklagaren, som delar slutsatsen att de tre piraterna gjort sig skyldiga till brott mot upphovsrättslagen.

”Jag delar även hovrättens bedömning i påföljdsdelen”, skriver RÅ.

Samtidigt pekar RÅ på att det finns frågor i Pirate Bay-målet som kan vara av intresse för Högsta Domstolen, till exempel vilket ansvar en tjänsteleverantör har för sina kunders missbruk av en tjänst.

”Även frågan om oskrivna ansvarsfrihetsregler kan vara av visst intresse att få närmare belyst av Högsta Domstolen”, skriver RÅ, men pekar också på att Pirate Bay-målet är komplext och därför kanske inte lämpligt för att belysa just de frågorna.

Fyra dömdes till fängelse

De fyra åtalade i Pirate Bay-målet fälldes i tingsrätten 2009 och överklagade till hovrätten. I tingsrätten dömdes alla fyra till ett års fängelse men det straffet sänktes för Fredrik Neij i hovrätten i november 2010 till tio månaders fängelse. Peter Sunde fick sitt straff sänkt till åtta månaders fängelse och Carl Lundström fick fyra månaders fängelse.

Men skadeståndsbeloppen höjdes däremot kraftigt, från 32 miljoner kronor i tingsrätten till 46 miljoner kronor, enligt hovrättens bedömning.

Den fjärde åtalade, Gottfrid Svartholm Warg, kom aldrig till hovrättens förhandling och hans dom i tingsrätten har nu vunnit laga kraft, vilket innebär att den inte längre går att överklaga.

Riksåklagaren Anders Perklev är landets högsta åklagare och den enda åklagaren i Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.