Foto: TT

Pistorius gloria har bleknat bort

Publicerad
Krönika ·

Oscar Pistorius singlade sakta ner från sin stjärnstatus i rättsprocessen. Den särbehandling som de flesta här i Sydafrika tycker att han fick i början är nu borta.

Johan Ripås

Afrikakorrespondent

På Alla hjärtans dag i februari 2013 sköt Oscar Pistorius ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp med ett antal skott genom dörren till badrummet i parets hus.

”Jag trodde det var en inbrottstjuv.” försvarade sig Pistorius med.

Var en nationalhjälte

Många trodde honom i början. Det var ju ”Oscar”. Landets firade och beundrade friidrottsstjärna. Bladerunner kallades han, eftersom han amputerats som barn och hade benproteser. Han var en nationalhjälte.

Till och med domaren i rättegången tycktes ta hänsyn till hans status. Ett brott som i vanliga fall borde renderat i minst femton år i fängelse för mord blev bara fem år för vållande till annans död.

Kritik mot särbehandling

Men tiden gick och Pistorius gloria bleknade. Alltfler här i Sydafrika kritiserade rättsprocessen och ansåg att Oscar Pistorius särbehandlats för att han är rik, känd och vit.

Åklagaren gav sig inte och fick domen ändrad till mord och påföljden blev sex år. Även den påföljden överklagades och i dag blev den förlängd till tretton år och fem månader.

Det är ett totalt nederlag för Oscar Pistorius och en upprättelse för familjen Steenkamp. För det sydafrikanska rättssystemet sänder dagens beslut också ut viktiga signaler.

I ett av världens mest ojämlika länder där man behandlas ytterst olika på grund av sin hudfärg är detta viktigt. Det är ett myrsteg i rätt riktning.

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.