Plötsligt slut på nya flyktingbåtar oroar

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har EU:s minsta medlemsland Malta svämmats över av båtflyktingar. Men sedan i september har inga nya båtar dykt upp. Anledningen tros vara att de stoppas i Libyen. Och det oroar många människorättsorganisationer. EU-kommissionär Cecilia Malmström vill nu samarbeta mer med Libyen berättar hon för Rapport vid ett besök på Malta.

De drömde om ett liv i fred och frihet men hamnade i läger på Malta.

-Jag har inget jobb och ingenstans att ta vägen. Malta är litet, det är svårt att stanna kvar här, säger Osman Mohamed.

De senaste åren har den lilla ön översvämmats av människor som kommer i båtar från Afrika. Maltas fängelseliknande flyktingläger kritiseras av EU-kommissionär Cecilia Malmström när hon besöker ön. Men på Malta är det många som är besvikna på de andra EU-länderna.

”Utsatt ö”

-Malteserna är besvikna på EU och dess medlemsländer. EU förstår inte den börda som malteserna får bära, säger Keith Demicoli som är politisk journalist TV Malta.

-Ja, det är ju en utsatt ö, väldigt få människor, väldigt litet och trångt. Men de kan göra mer och vi är beredda att hjälpa dem att göra det, säger EU-kommissionär Cecilia Malmström i samband med sitt besök på Malta.

Inga flyktingbåtar längre

Men under sitt besök får Cecilia Malmström höra att flyktingbåtar inte längre kommer till Malta.

-Det har uppenbarligen skett en minskning under 2009 och 2010. Flyktingarna kanske tar sig till andra platser eller väntar på att komma iväg, säger David Attard som är talesperson Maltas armé.

Ingen vet säkert varför det inte kommer några flyktingbåtar längre. Men anledningen tros vara att den italienska regeringen har betalat Libyen många miljoner Euro för att Libyen ska stoppa båtarna innan de sätter kurs norrut mot Europa.

Och det här är något som oroar människorättsorganisationer för även om det är illa i Maltas flyktingläger så uppges det vara ännu mycket värre i den stängda diktaturstaten Libyen.

-Vi vet att det är svårt för flyktingar att få hjälp där. Därför oroar vi oss över situationen, säger Flavio Salio, Läkare utan gränser Malta.

-Tidigare kom fler än 10.000 flyktingar till Malta och nu kommer inga. Något beror det på och det oroar mig, säger Jon Hoisaeter, UNHCR Malta.

EU vill samarbeta med Libyen

Cecilia Malmström har skrivit ett brev till den libyska utrikesministern och vill nu att EU och Libyen ska samarbeta mer om just migrationsfrågor.

-Jag tror att Libyen också har att vinna på att öppna ett långsiktigt samarbete med EU, både när det gäller migration, visumfrågor och mäsnkliga rättigheter inte minst. Vi försöker se om vi kan etablera en dialog men det går trögt, säger Cecilia Malmström.

Johanna Johnsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.