Protester mot polisvåld urartade – tårgas i Minneapolis

Uppdaterad
Publicerad

På Minneapolis gator har demonstranter drabbat samman med kravallpolis. Detta sedan protesterna mot ytterligare ett grovt exempel på polisens övervåld mot afroamerikaner urartat.

För andra kvällen i rad hade demonstranter samlats, inte långt från polisstationen i ordningsmaktens tredje distrikt i Minneapolis.

Vevandes med plakat och skanderades ”I can´t breathe” (jag kan inte andas) – de ord som George Floyd desperat hörs ropa i den mobilfilm som visar det våldsamma ingripandet som orsakade hans död, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Floyd skulle gripas misstänkt för att ha använt en förfalskad check.

Chockgranater

I takt med att mörkret sänkte sig anslöt fler demonstranter, många av dem maskerade. Till slut uppges de ha varit flera tusen och stämningen blev allt mer hätsk.

Kravallutrustad polis skickades ut på gatorna och posterades även uppe på taken omkring. När demonstranter började göra utfall för att kasta sten och glasflaskor, svarade polisen med gummikulor, tårgas och chockgranater.

Enligt CBS betecknade delstatsguvernören situationen som ”extremt farlig” och uppmanade människor i närheten att lämna området. Det är ännu så länge oklart om någon skadades allvarligt.

Plundring och mordbrand

Omfattande vandalisering och plundring bröt ut. Tv-bilder tagna från helikopter visar hur dussintals individer bryter sig in i en butik och kommer ut med shoppingvagnar fullastade med kläder och andra varor. Enligt Reuters stacks flera plundrade affärer också i brand. Det är oklart hur många som gripits efter nattens kravaller.

Samtidigt pågick enligt flera medier en mindre, betydligt fredligare demonstration utanför en av de misstänkta polisernas hem i en förort till Minneapolis.

Trump: ”Rättvisa ska skipas”

De fyra poliser som i måndags orsakade George Floyds död har fått sparken. Den federala polisen FBI har inlett en förundersökning om dödsfallet. Men det räcker inte, anser många medborgarrättsgrupper som bland annat rest krav på att de ska åtalas för mord.

USA:s president Donald Trump uppmanar på Twitter FBI att öka på takten i utredningen av ingripandet samtidigt som han hyllar resten av den lokala ordningsmakten.

”Mitt hjärta känner för Georges familj och vänner. Rättvisa kommer att skipas”, skriver presidenten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.