Foto: SVT/EBU

”Min son blev uppäten”

Uppdaterad
Publicerad

Invånarna i Rumäniens huvudstad Bukarest ska rösta om liv och död för de 65.000 hundar som springer lösa i staden.

För några dagar sedan dödades en fyraårig pojke av en flock hundar i en av stadens parker. Pojken var tillsammans med sin tre år äldre bror som klarade sig med lättare skador. Sjuåringen berättade för sin farmor att pojkarna attackerats av sex hundar.

På söndagen demonstrerade hundratals personer i Bukarest till stöd för en plan som går ut på att avliva alla lösa hundar.

–Min son dog inte av hundbett. Han blev uppäten, säger fadern till fyraåringen.

Sorin Oprescu, stadens borgmästare, säger nu att en folkomröstning om planen kommer att hållas den 6 oktober.

Rumänerna är delade i frågan om vad som ska göras med hundarna: avlivning eller massterilisering.

Vissa djurskyddsorgansationer driver hem där infångade löshundar får vara under en kortare tid i väntan på att bli adopterade men enligt webbsidan Balkan insight adopteras inte många av hundarna och hemmen blir överfulla.

Balkan insight berättar också att omkring 10.000 människor, varav 2.000 barn, får behandling mot rabies varje år efter att ha bitits av hundar.

Hundar steriliserades

Enligt tyska tv-kanalen ZDF stiger antalet hundbitna år för år i Bukarest. År 2007 blev 10.500 personer hundbitna. I fjol var siffran 16.192.

En kvinna dödades av hundar 2011 och 2006 dödades en japansk medborgare efter en hundattack.

Mer än 6.500 hundar steriliserades förra året i Bukarest, en stad med nästan två miljoner invånare, skriver Balkan insight. Kostnaden för steriliseringen var drygt till 200.000 euro.   

Många ifrågasätter om sterilisering är ett verksamt medel mot hundplågan. Fyra av hundarna som dödade den fyraårige pojken var registrerade hos myndigheterna och dessutom vaccinerade och kastrerade.

Blod på nosen

En av hundarna hade stått under beskydd av en djurskyddsförening men släppts. Den hunden hade blod från fyraåringen på nosen och är nu ett fall för åklagare.

Enligt en opinionsundersökning tycks borgmästarens plan ha stort stöd. 72 procent av de tillfrågade tycker att hundarna ska avlivas.

Rumäniens president Traian Basescu har uppmanat regeringen att stifta en lag som ger myndigheterna över hela landet rätt att avliva lösdrivande hundar. En sådan lag stoppades av författningsdomstolen i fjol. I dag är det tillåtet att avliva gatuhundar bara om de är bevisligen aggressiva eller obotligt sjuka.

–Människor står över hundar, säger presidenten.

Problemet med gatuhundar förvärrades under senare delen av 1980-talet när diktatorn Nicolae Ceausescu ledde Rumänien.

Ceausescu gav order om att en stor del av husen i Bukarest skulle rivas. I stället skulle stora bostadsområden med flerfamiljshus och boulevarder byggas.

Många hundägare övergav sina hundar när de var tvungna att flytta in i de nya husen. Hundarna förvildades och blev många fler.

Källa: Balkan insight

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer