Enligt domen i Oslo planerade 16-åringen att genomföra ett terrordåd i Norge genom att använda sig av gift eller sprängämnen. Foto: TT

Pojke dömd för terrorbrott i Norge

Uppdaterad
Publicerad

En 16-årig pojke från Syrien har i Norge dömts till fem års fängelse för försök till terrorbrott och samröre med terrorrörelsen IS.

Enligt domen i Oslo planerade 16-åringen att genomföra ett terrordåd i Norge genom att använda sig av gift eller sprängämnen.

Tingsrättsdomaren Ingvild Boe Hornburg skriver att 16-åringen ”trots sin unga ålder fattade ett medvetet beslut om att genomföra ett terrordåd, även om planerna ännu inte hade tagit form i en konkret plan”.

Pojken har även haft samröre med IS genom att dela propaganda, vara aktiv i grupper samt föra över pengar till en hemsida med IS-propaganda, enligt domen.

”Ren nyfikenhet”

16-åringen förnekar att hans avsikt har varit att skada någon.

– Jag gjorde giftet av ren nyfikenhet, sade han med hjälp av tolk i rätten när han skulle förklara varför han försökt framställa ett nikotingift.

På grund av sin unga ålder döms han till ett fängelsestraff som är hälften så långt som om det hade rört sig om en vuxen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.