Pojkscoutsorganisationen Boy Scouts of America har över två miljoner medlemmar. Arkivbild. Foto: TT

Pojkscouterna i USA ansöker om konkursskydd – efter övergreppsskandaler

Uppdaterad
Publicerad

Scoutrörelsen i USA har skakats av anklagelser om sexuella övergrepp – och organisationer har tvingats betala stora skadeståndsbelopp. Nu begär Boy Scouts of America, som har över två miljoner medlemmar, konkursskydd.

Boy Scouts of America, som har funnits i över 100 år, har miljardbelopp i skulder, rapporterar CNN. Begäran om konkursskydd lämnades in på tisdagen, en av anledningarna uppges vara de ökade rättsliga kostnaderna på grund av anklagelser om sexuella övergrepp inom organisationen.

Enligt advokaten Tim Kosnoff, som har jobbat länge med övergreppsfall inom scoutrörelsen, resulterar konkursansökan i att det skapas en tidsfrist för när tidigare scoutmedlemmar kan framföra anklagelser.

– Om du någonsin funderat på att berätta vad du varit med om är det dags nu, säger Tim Kosnoff till New York Times.

Konkursskydd innebär att Boy Scouts of America samordnar alla stämningsansökningarna i en domstol, eller förhandlar fram en förlikning.

Fler fall efter ny lagstiftning

Boy Scouts of America har över två miljoner unga medlemmar. Det är inte nytt med övergreppsfall inom organisationen, men ny lagstiftning med förlängd åtalstid har inneburit ett ökat antal fall av stämningar. Förra året avslöjades ett hemligt register med namn på närmare 8 000 scoutledare som misstänks för sexuella övergrepp mot över 12 000 pojkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.