Foto: TT

Pokémon i Nigeria kräver modiga spelare

Uppdaterad
Publicerad

Mobilspelet Pokémon Go har tagit spelvärlden med storm och har fått miljontals spelare världen över att gå ut för att leta fiktiva monster i verkliga miljöer. Men när spelvärlden och den verkliga världen korsas uppstår även en del problem. Inte minst i mångmiljonstaden Lagos i Nigeria där spelet nu också blivit en succé.

Spelet går ut på att fånga så många pokémon som möjligt.  Och det är inte det lättaste. Men frågan är om inte svårighetsgraden är högre i Lagos i Nigeria än någon annanstans i världen.

Pokémon Go är nämligen aningen bättre anpassat för välupplysta gator i Kalifornien, eller noggrant städade parker i Stockholm.

En stad som Lagos däremot – en av Afrikas farligaste städer – är knappast den ideala platsen för att gå ut och irra runt med näsan tryckt mot en mobilskärm.

Stor kriminalitet

Lagos har stora problem med kriminalitet, allt från sporadiska gängkrig till småkriminella ficktjuvar plågar såväl turister som stadens invånare. Den amerikanska myndigheten för kontroll av utländsk aktivitet, OSAC, bedömer säkerhetsläget i staden som kritiskt.

Men det hindrar inte de nigerianska pokémonspelarna, som nyhetsbyrån AFP har träffat.

– Det är som Mad Max här, man måste vara skärpt när man spelar, annars kommer man råka illa ut, berättar Timi Ajiboye, en 23-årig mjukvaruutvecklare, för AFP:s reporter.

– Ibland är det inte säkert att ta fram telefonen. Om man gör de så är tjuvarna på dig som flugor, säger Tade, Timis 19-årige lillebror.

Och det är inte bara stölder som är problemet. Trafiken i Lagos, med vilda motorcykelfärder och risktagande bilister, gör det svårt att komma åt en del pokémon som dyker upp nära trafikerade vägar.

– I går korsade jag en väg när jag försökte fånga en pokémon som dykt upp mitt i vägen. Jag kunde nog ha dött. Dessutom begrep ingen vad jag höll på med. Alla trodde jag var galen, säger studenten Benahili Ojeme.

Spelarna ett gott tecken för landet

Men den extrema situationen för spelarna innebär också vissa fördelar, enligt Tade Ajiboye.

– Det kryllar av sällsynta pokémon här eftersom vi inte är ett mainstream-land, säger han.

Även om farorna spelarna utsätts för är ett stort problem för Nigeria så belyser fenomenet ändå en positiv utveckling i landet, ur en annan aspekt. För några år sedan hade dessa scener varit otänkbara här, men i dag är Nigeria Afrikas största marknad för mobiltelefoni. Företag har satsat hårt på att bygga ut 3G-nätet och idag är 90 procent av landet täckt, enligt Bloomberg News.

Spelare garderar sig

Satsningen till trots är mobilnätet fortfarande skakigt i Lagos. Uppkopplingen försvinner med jämna mellanrum, vilket gjort att många nigerianer bär på flera mobiltelefoner, kopplade till olika operatörer. Ett sätt att gardera sig.

Trots farorna och problemen väljer Tobi Akinnubi att fokusera på det roliga med att spela.

– Normalt sett kan man inte använda telefonen ute i det öppna för folk kan ta den och springa därifrån. Det är inget roligt. Men om man är försiktig och ser till att hålla hårt i telefonen så är det roligt att spela, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.