Gamla träd avverkades i för stor omfattning i Bialowiezaskogen i Polen, anser EU-domstolen. Foto: AP/TT

Polen dömd för avverkning av urskogen – världsarvet skyddas

Uppdaterad
Publicerad

Polen har brutit mot EU-lagar genom avverkning av en del av landets urskog. EU-domstolens högsta instans anser att avverkningen varit ett hot mot en rad fågel- och insektsarter. En av Europas sista urskogar, Bialowiezaskogen, kommer nu att skyddas.

Bialowiezaskogen är en av Europas mest välbevarade skogar där träden växer med höga raka stammar för att nå ljuset, som i en regnskog.

Skogsområdet som tvisten gäller ligger på gränsen mellan Polen och Vitryssland. Foto: SVT Design

Området som tvisten gällt ligger på gränsen mellan Polen och Vitryssland. Skogen är klassad som världsarv av Unesco och är hemvist för ett tusental visenter eller bison som klarat sig i den orörda skogen.

Visenter eller bison lever i det omtvistade skogsområdet Bialowieza i Polen. Foto: TT/AP

Skogen angreps av barkborren, vilket fick den polska regeringen att tillåta en fyrdubbling av avverkningen för att stoppa spridningen av skadedjuret.

Ekologiska experter och miljöaktivister protesterade och menade att angrepp av skadeinsekter är en naturlig påverkan som skogen klarar och att även döda träd är viktiga boplatser för djurlivet.

Polen bryter mot lagen

EU-domstolens högsta instans har nu slagit fast att Polen brutit mot EU:s miljölagstiftning genom avverkningen av skogsområdet. Tidigare begäran från EU-domstolen om ett stopp av avverkningen ignorerades av den polska regeringen men nu lovar de polska myndigheterna att följa domstolens utslag.

Frågan om urskogen är en av flera konflikter mellan EU-ledningen och Polen.

Reportage i SVT

I ett reportage i SVT-programmet Korrespondenterna skildras olika parters syn på framtiden för en av Europas sista unika naturskogar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.