Att Polen flyttar trupper till östra gränsen är en ”naturlig reaktion” på Lukasjenkos uttalande om kärnvapen, säger överstelöjtnant Joakim Paasikivi. Foto: TT, EPA/PAP

Polen förflyttar trupper till gränsen mot Belarus

Uppdaterad
Publicerad

Polen påbörjar en förflyttning av cirka 1000 soldater till landets östra gräns, uppger landets försvarsminister, rapporterar Reuters.

Förflyttningen påbörjade under lördagen, uppger Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak på sin Twitter.

”Över 1000 soldater samt fordon och försvarsmaterial från 12:e och 17:e mekaniserade brigaden har börjat röra sig mot landets östra del som en del i Operation ”Safe Podlasie”. Detta för att visa att vi är redo att svara på försök att destabilisera området vid gränsen till vårt land”, skriver försvarsministern på Twitter.

På bilder på sociala medier kan man bland annat se militärkolonner på de polska vägarna.

Kopplas till Lukasjenko

Förflyttningen kopplas till att Belarus erbjudit Wagnergruppen en fristad i landet, rapporterar Reuters. Även överstelöjtnant Joakin Paasikivi vid Försvarhögskolan kopplar förflyttningen till utvecklingen i Belarus.

– Det är en försiktighetsåtgärd på de signaler som kommit om att Wagnergruppen omgrupperar till Belarus. Men det är också en naturlig reaktion på Lukasjenskos höjda tonläge vad gäller kärnvapen, säger Joakim Paasikivi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det här kan Belarus president Lukasjenko vinna på att ta emot Wagner enligt Jon Fridholm, Belaruskännare och verksamhetschef i Östgruppen. Foto: PUL PERVOGO/Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.