Patryk Jaki, EU-parlamentariker som fram till nyligen var Polens biträdande justitieminister. Foto: Johan Nilsson/Czarek Sokolowski/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polen hotar med Ikea-bojkott – efter uppsägning av hbtq-fientlig anställd

Uppdaterad
Publicerad

Ikea riskerar att bojkottas i Polen efter att en anställd påstår sig ha blivit sparkad på grund av sina åsikter om hbtq-personer, rapporterar Bloomberg. Mannen ska ha publicerat homofobiska bibelcitat på möbeljättens intranät, och menar själv att uppsägningen handlar om religionsdiskriminering. Landets justitieminister har beordrat att händelsen utreds grundligt.

Det var i samband med att Ikea bjöd in till ett evenemang för att stötta hbtq-rättigheter på den Internationella dagen mot homo- , bi- och transfobi i maj som inläggen ska ha gjorts. Ikea i Polen skriver i ett pressmeddelande att mannen uttryckt sig nedsättande mot hbtq-personer och citerat delar ur Gamla testamentet.

Polska nyhetssajter har kommit över skärmdumpar av citaten som mannen postade, varav ett lyder: ”Om en man ligger hos en annan man såsom man ligger hos en kvinna, så göra de båda en styggelse; de skola straffas med döden, blodskuld låder vid dem.”

Ikea ska ha uppmanat honom att ta bort inläggen och när han vägrade fick han i stället sparken, skriver Bloomberg.

– Jag blev skakad. Jag har anställts för att sälja möbler men jag är katolik och det här är inte mina värderingar, säger mannen till polska tv-kanalen TVP Info, enligt Bloomberg.

Justitieministern: Skandalöst

Polens justitieminister Zbigniew Ziobro har gett order om en grundlig utredning av det inträffade. Han säger också att händelsen är ”helt skandalös”, skriver TVP Info.

Vidare argumenterar han för att Polen just nu tvingas hantera ett fenomen där en koncern från väst ”använder rättsligt och ekonomiskt våld mot alla de som inte vill dela värderingarna i homo-aktivistkretsar”.

Får rättshjälp av tidigare regeringspolitiker

Den tidigare Ikea-anställde har också erbjudits juridisk hjälp från Patryk Jaki, som fram tills dess att han nyligen blev EU-parlamentariker var biträdande justitieminister i landet. Jaki uppmanar även till bojkott av företaget om utredningen visar att de diskriminerar katoliker, skriver Bloomberg.

Händelsen inträffar efter det att Jaroslaw Kaczynski, ordföranden för regeringspartiet i landet, inför EU-valet gick ut och sa att utvecklingen av hbtq-personers rättigheter är en ”allvarlig fara” för Polens familjer och EU:s framtid.

Ikea: Accepterar inte kränkande beteende

I sitt pressmeddelande bekräftar IKEA i Polen det inträffade. De skriver att deras värdegrund bygger på åsiktsfrihet, tolerans och respekt för varje anställd – men att de inte accepterar kränkande beteende i någon trosuppfattnings namn och att flera medarbetare ska ha blivit upprörda av mannens meddelanden.

”Vi skulle vidta liknande åtgärder i händelse av kränkning av någon annan grupp (till exempel katoliker)”, skriver företaget. De skriver också att de ”understryker att det inte var åsikter som var ett problem, utan sättet att uttrycka åsikter som kränker andra människor”.

Företagets representanter säger till SVT Nyheter att målet att vara en trygg, inkluderande arbetsplats gäller för Ikea världen över.

– Delar man inte de värderingarna är inte Ikea rätt ställe att arbeta, säger Annika Mohlin, pressansvarig på Ingka group som är den största av franchisetagarna inom Ikea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer