Två polska Mig-29 stridsflygplan tillverkade i Sovjetunionen och två polska F-16 som är tillverkade i USA. Foto: AP

Polen vill skänka stridsflygplan till USA – Pentagon tveksamt

Uppdaterad
Publicerad

Polens regering har beslutat att den är redo att överföra sina samtliga Mig-29 stridsflygplan till den amerikanska flygbasen Ramstein i Tyskland. Men Pentagons presstalesperson John Kirby ställer sig tveksam till erbjudandet, uppger Reuters.

Polen erbjuder USA flygplanen gratis, samtidigt som de ber USA om att själva få tillgång till begagnade flygplan med liknande operativa förmågor.

Polen är redo att omedelbart komma överens om köpvillkoren för ersättningsflygplanen, enligt meddelandet från Polens regering.

Men svaret från amerikanskt håll har inte varit entusiastiskt. Pentagon oroar sig för vilken effekt det skulle ha om stridsflygplan från en bas under amerikansk och Nato-flagg skulle flyga in i luftrummet över Ukraina.

– Att flyga in i luftrum som är omstritt av Ryssland är oroväckande för hela Nato-alliansen, säger Pentagons presstalesperson John Kirby.

Den polska regeringen ber också andra Nato-länder – ägare av Mig-29-plan – att vidta liknande åtgärder. Det gäller främst länder i forna Warszawapakten.

”tror inte Polens förslag är hållbart”

– Vi kommer att fortsätta samråda med Polen och andra Nato-medlemmar om denna fråga och de svåra logistiska utmaningarna den presenterar, men vi tror inte att Polens förslag är hållbart, säger Kirby.

Det har tidigare rapporterats att Polen ville skänka gamla sovjetiska stridsflygplan till Ukraina. Ukrainska piloter skickades därför till Polen. Planen var att de skulle flytta flygplanen till Ukraina, men planerna stoppades efter ryska hot mot länder som ”lägger sig i konflikten”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.