Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tyskland bör kompensera Polen för förödelsen under andra världskriget, anser Mateusz Morawiecki, landets premiärminister. Till höger: Warsawa i ruiner efter krigsslutet. Foto: SVT, Michael Nash/TT

Polen vill ha 14 000 miljarder av Tyskland

Uppdaterad
Publicerad

På dagen 83 år efter nazisternas invasion av Polen söker landet nu kompensation från Tyskland. Motsvarande runt 14 000 miljarder svenska kronor ska bekosta reparationer av det som skadades och förstördes i andra världskriget.

– Det här är väldigt viktigt för Tyskland också, eftersom det kan gynna en verklig polsk-tysk försoning. Relationerna blev grymt förstörda under andra världskriget, säger Mateusz Morawiecki, Polens premiärminister.

Och Jaroslaw Kaczynski, ledare för Polens regeringsparti Lag och rättvisa, uppger att det är Polens ”skyldighet” att söka ersättning för de skador som den tyska naziockupationen tillfogade hans land.

30 experter har arbetat med kravet

Enligt den polska regeringen har landet inte kompenserats tillräckligt för de fem år som Polen stod under tysk ockupation.

Runt 30 ekonomer, historiker och andra experter har sedan 2017 arbetat med rapporten om ersättning som släpptes i dag.

Tyskland vill inte betala mer

Frågan har skapat spänningar mellan Polen och Tyskland, som numera är allierade både i EU och Nato. Tyskland menar att tillräcklig kompensation betalades ut redan åren efter krigsslutet och att saken därmed är utagerad.

Runt sex miljoner polacker, däribland tre miljoner polska judar, dödades i andra världskriget. Polens industrier och infrastruktur led stora ekonomiska förluster. Skadorna uppskattas av Polen till 6.2 biljoner zloty,

Chefen för rapportteamet, Arkadiusz Mularczyk, betonar dock att det var omöjligt att sätta ett ekonomiskt värde på förlusten av alla som dödades under den tyska occupationen.

– Utan sanningen, utan kompensation, kan det inte vara några normala relationer mellan folk, mellan länder, säger Mateusz Morawiecki, Polens premiärminister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.