Polens ambassadör Wieslaw Tarka säger att lagen behövs eftersom de yngre generationerna inte är medvetna om vad som hände under andra världskriget.

Polens kontroversiella Förintelselag granskas av domstol

Publicerad

Antisemitiska och antityska stämningar ökar i Polen. Det hävdar Svante Weyler från Svenska kommittén mot antisemitism i SVT Nyheters Morgonstudio. Han anser att den polska regeringen inte bör lagstifta och bestraffa felaktiga åsikter med den nya Förintelselagen.

Polens ambassadör Wieslaw Tarka säger att lagen behövs eftersom de yngre generationerna inte är medvetna om vad som hände under andra världskriget.

Enligt det polska lagförslaget blir det straffbart med böter och upp till tre års fängelse för att använda uttrycket ”polska dödsläger”. När lagen träder i kraft blir det nämligen straffbart att hävda att den polska staten var medskyldig till nazisternas brott under andra världskriget. Förslaget är antaget i landets parlament men kräver presidentens underskrift. Lagen har kritiserats av USA och Israel för att begränsa yttrandefriheten.

Domstolsbedömning

President Duda har skickat förslaget till Konstitutionsdomstolen för att få utrett om den inskränker yttrandefriheten och om den tillräckligt precist betecknar vilken typ av felaktiga påståenden som kan bestraffas. Lagen undantar konstnärer och historiker, men inte journalister.

– Var går gränsen för konstnärligt och vetenskapligt arbete? Gäller det studenter eller vilka forskare? Man kan inte ha en regering som bötfäller folk för ha felaktiga åsikter, anser Svante Weyler från Svenska kommittén mot antisemitism, intervjuad i SVT Nyheters Morgonstudio.

Praxis utvecklas

– En viss praxis kommer att utvecklas, som med alla lagar, säger den polske ambassadören, Wieslaw Tarka, i en intervju Morgonstudion. Han anser att det är viktigt att man förstår meningen med lagen och att andra länder har liknande lagstiftning. I Tyskland och Österrike är det olagligt och straffbart att förneka Förintelsen.

Skämtteckningar om judar och tyskar

Svante Weyler ser antisemitiska och antityska stämningar öka i dagens Polen.

– Man ser skämtteckningar i polsk press om de klassiska fienderna judar och tyskar som vill återta förlorad egendom. Ingen hederlig forskare ger Polen skulden för nazisternas övergrepp, det är historiska fakta som inte behöver lagstiftas om, säger Svante Weyler.

– Vi har sett en klar ökning av den felaktiga historieskrivningen om polsk skuld på senare år och har försökt att bekämpa det med publikationer och PR men det fungerar inte, säger den polske Sverigeambassadören Wieslaw Tarka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.