Polens krav på EU: Fler åtgärder för Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Polens, Tjeckiens och Sloveniens premiärministrar har återvänt från Ukraina efter gårdagens besök i Kiev. Nu uppmanar de EU att vidta fler åtgärder för att stötta landet i kriget.

”Det är nödvändigt att vidta ytterligare skyndsamma åtgärder för Ukraina”, skriver Piotr Muller, talesperson för den polska regeringen, på Twitter.

De tre europeiska ledarna mötte Ukrainas regering i landets krigshärjade huvudstad på tisdagen. Under mötet ska explosioner har hörts i staden.

Direkt efter hemkomsten från Ukraina ska de tre premiärministrarna ha talat med Europeiska rådets ordförande Charles Michel.

Kriget i Ukraina

Polens vice utrikesminister förklarade att resan, som bland annat handlade om att tydligt visa Ryssland att Polen, Tjeckien och Slovenien står bakom Ukraina, var värd risken.

”Den ukrainska nationen påminner hela Europa om vad en kamp för frihet är, vad mod är och vad storhet egentligen är. Det är hög tid att det gamla Europa, trögt och förfallet, vaknar till liv igen. Att hon bryter igenom sin mur av likgiltighet och ger Ukraina hopp.” skrev Polens regeringschef Mateusz Morawiecki på twitter efter mötet.

Ledaren för Polens regeringsparti Lag och rättvisa och tillika vice premiärminister, Jaroslaw Kaczynski, säger att fredsbevarande styrkor från Nato bör skickas till Ukraina.

-Det här kan inte vara ett obeväpnat uppdrag, säger han efter mötet med Volodymyr Zelenskyj i Kiev, rapporterar TT.

Uttalandet görs inför att Nato i dag, onsdag, håller ännu ett extrainsatt försvarsministermöte i Bryssel – då bland annat ytterligare vapenleveranser väntas diskuteras.

-Jag tycker att vi behöver ett fredsbevarande uppdrag från Nato – eller till och med från en större internationell struktur – men ett uppdrag som ska kunna försvara sig och som ska verka på ukrainskt territorium, som är i detta land med godkännande av presidenten och Ukrainas regering, säger Kaczynski vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet