Gruvarbetare stängen ingången till kolgruvan i Soma i Turkiet på söndagen. Totalt 18 personer, däribland ledningen för gruvan har häktats och hålls frihetsberövade medan utredningen om gruvolyckan där 301 människor miste livet pågår. Foto: TT

Tre åtalas för mord efter gruvolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer har åtalats för mord i samband med gruvkatastrofen i Turkiet, uppger åklagare enligt AFP.

Tidigare meddelade en domstol att tre personer kommer att kvarhållas i fängsligt förvar av de 25 personer som greps i samband med att utredningen inleddes.

Åklagaren Bekir Sahiner sade till reportrar på plats att de första resultaten av utredningen visar att det kan ha varit kol som hettades upp när det kom i kontakt med luft, som orsakade den kraftiga branden. Det skriver Reuters.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Samtidigt fortsätter ilskan att riktas mot den turkiska regeringens hantering av katastrofen. På det tekniska universitet i Istanbul har studerande på gruvsektionen inlett en protest.

– Protesterna på universitetet gäller mycket mer än bara hanteringen av gruvolyckan. Det här går tillbaka många år då våra rättigheter har kränkts. Olyckan är bara det senaste exemplet på hur regeringen struntar i sina medborgare och aldrig ber om ursäkt, säger ingenjörsstudenten Mehmet till TT, via Skype.

Bara veckorna före gruvolyckan hade bolaget som äger gruvan, Soma Komur, besökt universitetet för att informera om verksamheten.

Soma Komur har tidigare sagt att man inte anser sig ha något ansvar för olyckan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

GRUVOLYCKA I TURKIET

Mer i ämnet