Polis använde tårgas mot ungdomar på första april-fest

Uppdaterad
Publicerad

Polis i Bryssel använde tårgas och vattenkanoner för att skingra tusentals ungdomar som samlats i en park för att festa i protest mot landets coronarestriktioner, en händelse som började som ett aprilskämt på Facebook, rapporterar Reuters.

Enligt Brysselpolisen samlades runt 2 000 personer på skärtorsdagen i den belgiska huvudstadens största park för att delta i 'La Boum' (festen) . Detta trots att festens arrangörer för flera dagar sedan sagt att deras inbjudan på sociala medier bara var en bluff.

Hundratals poliser, somliga i kravallutrustning och till häst, skingrade festande ungdomar som skanderade 'frihet' och kastade flaskor och stenar mot polisen i protest mot bland annat att endast fyra personer tillåts träffas samtidigt utomhus.

– Vi är alla deprimerade. Jag blir 18 år om två veckor, vi vill kunna utnyttja vår ungdom, säger gymnasiestudenten Amelie till Reuters.

– Vi kom inte hit för att irritera någon, utan för att visa att vi också har ett liv och att vi vill njuta av det.

Minst två civila och tre poliser skadades skadades i oroligheterna. Fyra personer arresterades.

Festarrangörer utlovade dj:s och artistuppträdande

Annonsen för den falska festen lades ut som ett inlägg på Facebook i mars och arrangörerna utlovade dj:s och artistuppträdanden, bland annat en återförening av det nyligen splittrade franska bandet Daft Punk.

Åklagare har inlett en undersökning för att se vilka som ligger bakom inlägget på Facebook.

Bryssels borgmästare Philippe Close säger på Twitter att han förstår att folk behöver frisk luft, men uppgav samtidigt att stadens myndigheter inte kommer att tolerera sådana folksamlingar.

– De som inte lyder polisen risker att gripas och åtalas, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.