Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sammandrabbningarna i Hongkong blir allt våldsammare. Här har ett polisfordon satts i brand.

Polisbil i lågor – attackerad med bensinbomb

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheterna kring ett universitet som ockuperas av demonstranter i Hongkong tilltog under söndagen, och demonstranter har satt eld på både polisbilar och infrastruktur. De har även använt pilbågar och gigantiska slangbellor för att hejda polisens framryckningar. Polisen har i sin tur hotat med att använda skarp ammunition om de fortsätter attackeras.

Bilder från universitetsområdet visar hur demonstranter attackerar polisbilar med bensinbomber. När polisen försökte närma sig det ockuperade polytekniska universitet vid 21-tiden på söndagen, lokal tid, sattes en polisbil i brand. Bilen, som fortfarande stod i lågor, tvingades då backa till säkerhet innan branden kunde släckas.

– Vi vill inte attackera polisen, vi vill bara skydda vårt område här på universitetet, och vi vill skydda Hongkong, säger Chan, en student på platsen.

Polisen hotar med att skjuta skarpt

Under konfrontationer med polisen har demonstranterna även skjutit med pilbåge och använt jättelika hemmagjorda slangbellor för att skjuta iväg bensinbomber.

En polisanställd som arbetade på pressavdelningen träffades i vaden av en pil under förmiddagen, enligt polisen i Hongkong.

Polisen har i sin tur hotat med att skjuta skarpt vid hot mot poliser:

– Om (de som protesterar) fortsätter att utföra så pass allvarliga handlingar har vi inget annat val än att använda minimalt med våld, däribland skarp ammunition, säger polistalespersonen Louis Lau om demonstranternas våld i ett livesänt inlägg på Facebook.

Vill blockera trafik

Under eftermiddagen hade antalet demonstranter vid det polytekniska universitetet växt till ett hundratal. När polis vid 18-tiden, lokal tid, försökte omringa demonstranterna vid universitetet satte de eld på en viktig vägtunnel som förbinder Hongkong-ön med resten av staden.

Universitetet är det åtminstone femte i Hongkong som under perioder har ockuperats av demonstranter. Att blockera trafiken i tunneln, och därmed störa infrastrukturen och ekonomin i Hongkong, är ett av demonstranternas mål.

Enligt tidningen South China Morning Post inleddes söndagens sammandrabbningar när demonstranter kastade sten mot invånare i staden som försökte röja bort gatstenar i närheten av universitetet och tunneln.

Surrealistisk stämning

Stockholmsbon Joonas Karhumaa besöker vänner i Hongkong. Han beskriver de senaste dagarna som surrealistiska.

– Det är otroligt fint här men samtidigt ganska galet. Det är vanligtvis rent och fint men nu är det mycket klotter och uppsatta klisterlappar på vissa områden, säger han.

Även i området Tai Po, där Joonas Karhumaas vänner bor, pågår demonstrationer.

– Vid en av vägarna såg vi stora högar med gatsten som såg ut att vara redo att kastas. Där stod det också en brinnande buss som hindrade trafiken. Vi såg också grupper med folk och vissa hade mask. De var rätt unga, säger Joonas Karhumaa.

Ändå beskriver han de demonstranter han sett som fridfulla och han har känt sig trygg överallt. Men det verkar som att vanligt folk börjat tröttna på protesterna, enligt Joonas Karhumaa.

– De lokala jag har träffat verkar tycka att demonstranternas krav är orimliga och de hoppas på att livet ska kunna fortsätta som vanligt. Alla skolor är ju stängda och vissa butiker har tomma hyllor, säger han.

Kinesisk städmanöver

Lördagens städmanöver, då den kinesiska armén skickade ut soldater på gatorna i Hongkong för att röja bort barrikader och skräp från de enorma protester som hållits i staden, sågs av många demonstranter som en maktdemonstration och en varning från Peking. Lördagskvällen blev orolig i staden, och oroligheter pågick långt in på natten mot söndag.

Ett upprop på sociala medier manar demonstranter att öka trycket mot det lokala styret på måndagen. ”Gå upp tidigt, rikta in er på regimen, tryck åt ekonomin för att öka pressen”, står det i uppmaningen.

Protesterna i Hongkong

Visa

De pågående protesterna inleddes i våras för att stoppa ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar. Demonstranterna lyckades få Hongkongs regering att lägga förslaget på is, men började samtidigt utvidga sina krav till att gälla ökad demokrati och oberoende från Fastlandskina.

Vid flera tillfällen har demonstrationerna enligt arrangörernas siffror samlat runt två miljoner människor. Samtidigt har konfrontationerna mellan polis och demonstranter gradvis eskalerat sedan i somras.

Konflikten har kastat in Hongkong i den värsta politiska krisen sedan överlämnandet från Storbritannien. Peking har delat ut skarpa varningar till demonstranterna och kinesisk militär har setts öva vid Hongkongs gräns.

Under senare år har massprotester brutit ut i Hongkong vid flera tillfällen. 2013 använde occupyrörelsen civil olydnad för att kräva ett mer demokratiskt valsystem. Som en följd av den föddes paraplyrörelsen 2014, då hundratusentals människor demonstrerade för fria val.

Källor: AFP, Utrikespolitiska institutet med flera

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer