Polischefen Medaria Arradondo vittnade mot polismannen Derek Chauvin i rättegången om George Floyds död. Foto: AFP Photo /Pool via Court TV

Polischefen vittnade i George Floyd-rättegången

Uppdaterad
Publicerad

Polischefen i Minneapolis, Medaria Arradondo, vittnade i rättegången mot polisen Derek Chauvin på måndagen. Arradondo sade att det polisvåld som användes vid gripandet av George Floyd i den amerikanska delstaten Minnesota bröt mot polismyndighetens regler vid fasthållning.

Floyd avled vid gripandet den 25 maj i fjol.

Arradondo valde att avskeda Chauvin och ytterligare tre poliser som var inbegripna i händelsen. I vittnesmålet gjorde polischefen en närmast smärtsam utvärdering av händelsen:

-När Floyd inte längre var mottaglig, och inte längre rörde sig så fortsatte man att använda våld mot en person som var utslagen och handfängslad bakom ryggen – det bryter helt mot vår policy, det är inte en del av vår utbildning, och det är definitivt inte en del av vår etik eller våra värderingar.

Chauvin riskerar upp till 40 års fängelse om han fälls för den grövsta anklagelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.