Helsingin Sanomats redaktion i Helsinki. Foto: TT

Journalists hem husrannsakat av polisen i Finland

Uppdaterad
Publicerad

Finska journalisten Laura Halminens bostad husrannsakades av polisen under söndagskvällen. Det efter publiceringen av hennes artikel med hemligt underrättelsematerial – som skakat om Finland. Det rapporterar tidningen Helsingin Sanomat, där hon jobbar.

Enligt polisen sker husrannsakan på grund av Laura Halminens ”röjande av statshemlighet”. I lördags skrev hon nämligen en artikel om underrättelsemyndigheten Signalprovanstalten, skriver DN. Polisen beslagtog bland annat en dator, usb-minnen och en surfplatta.

– Jag tycker att det om hänt är mycket oroande med tanke på pressens förutsättningar att verka och källskyddet, säger Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi som skrivit ett öppet brev där han kritiserar polisens agerande.

Presidenten: Ser allvarligt på publiceringen

Enligt Niemi bör han bland annat ha redovisat sina motiv till publiceringen om Finlands signalspaningsmyndighet mer tydligt. Tidningens artikel handlar om en hemlig underrättelseverksamhet mot ryska soldater och mot gasledningen Nordstream. Enligt DN är publiceringen kontroversiell i Finland och bygger bland annat på hemligstämplade läckta dokument.

Enligt Sveriges Radio Ekot ser både presidenten Sauli Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö allvarligt på tidningens publicering. Men Helsingin Sanomats chefredaktör Kaius Niemi säger att tidningen valt att inte publicera nya uppgifter som kan skada landets säkerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.