Foto: Mark Baker/AP

Dödssiffran stiger i Christchurch – 50 döda efter attacken

Uppdaterad
Publicerad

Antalet döda i terrorattacken i Christchurch har höjts till 50 människor. Det meddelade landets polis på lördagskvällen svensk tid. Den misstänkte Brenton Tarrant tros ha begått dådet helt på egen hand.

Polischefen Mike Bush inledde presskonferensen genom att meddela att antalet döda nu har höjts till 50. Även antalet skadade är 50 meddelade han och la till två är allvarligt skadade. 

Utöver den huvudmisstänkte Tarrant greps ytterligare två män på fredagen. Polischefen bekräftade nu att de inte misstänks för terrordådet, utan en av dem misstänks för vapenbrott. Vad den andre anklagas för är oklart.

– En 18-årig man kommer att ställas inför rätten på måndag, men vi tror inte att han heller var delaktig i den här attacken, säger Mike Bush.

Här kan du se hela sändningen från presskonferensen med polischef Mike Bush.

”Vapnen kommer från Nya Zeeland”

Han berättade att vapnet som hade använts under terrordådet inte hade smugglats in i landet

– Vapnen som användes kommer från Nya Zeeland, men dessa hade modifierats.

När det gäller säkerheten i landet är landets myndigheter fortsatt vaksamma och moskéer i landet är fortsatt under polisens beskydd, berättade Mike Bush.

”Poliser gjorde bara sitt jobb”

Poliserna som arbetade under terrordådet har fått stort stöd, och de är rörda över det stöd som de har fått från människor, sa polischefen under presskonferensen.

– Frågar du dem kommer de att säga att de bara gjorde sitt jobb.

Poliserna som grep den misstänkte 28-åringen agerade med stort mod, sa Mike Bush.

-De utsatte sig själva för fara för att stoppa honom och jag tror verkligen att de stoppade ytterligare attacker, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.