Polisen ska ha slagit fast bröderna Cherif och Said Kouachis identitet efter att ha hittat id-handlingar i en av flyktbilarna som övergavs i Paris, skriver franska medier. Foto: TT

Polisen kände till misstänkt mördare

Uppdaterad
Publicerad

Bilden av de misstänkta mördarna bakom attacken mot Charlie Hebdo klarnar. En av bröderna var välkänd hos fransk säkerhetspolis, vilket väcker frågor om dådet borde ha kunnat stoppas.

Den 32-årige Chérif Kouachi är en jihadist som fransk polis har känt till i många år. Han och brodern Saïd, 34, som misstänks för attacken, växte upp som föräldralösa barn till algeriska invandrare och har icke-religiös, enkel bakgrund. De växte upp i fosterhem, enligt tidningen Libérations genomgång.

Chérif föddes 1982 i Paris, inte långt ifrån attentatsplatsen, men växte upp i Rennes i västra Frankrike innan han återvände till huvudstaden för att bo med sin bror, som var inhyst hos en man som konverterat till islam. Enligt Libération greps Chérif första gången 2005 i samband med ett mål mot en 26-årig städare och självpåtagen predikant, Farid Benyettou, som uppmanade till jihad i Irak och rättfärdigade självmordsdåd. Benyettou rekryterade Chérif, som togs av polisen när han skulle resa till Irak via Syrien.

”Muslim då och då”

När Chérif Kouachi ställdes inför rätta 2008 beskrevs han av sin advokat som en förvirrad kameleont som ena stunden undervisades om jihad av Benyettou, andra stunden rökte marijuana, lyssnade på rapmusik och beskrev sig som ”muslim då och då”.

Enligt åklagare skickade rekryteringsgruppen i 19:e arrondissementet minst tolv Parisbor till al-Qaida i Irak, som då leddes av Abu Musab al-Zarqawi.

Chérifs intresse för militant islamism hade enligt domstolshandlingar sin grund i USA:s invasion av Irak 2003 och särskilt övergreppen på fångar i Abu Ghurayb-fängelset. Han fick tre års fängelse men släpptes genast eftersom det motsvarade häktningstiden.

Fler terrorband

2010 omnämns han enligt nyhetsbyrån AFP i en polisrapport om försöket att frita en medlem av den algeriska militanta gruppen GIA, Smain Ait Ali Belkacem, som utförde en rad bombdåd och en flygplanskapning i Frankrike på 1990-talet. Belkacem dömdes till livstids fängelse för ett bombdåd mot tågstationen Musée d'Orsay 1995 då 30 människor skadades.

Chérif Kouachi har också misstänkts ha nära band till en annan fransk jihadist, Djamel Beghal, som tillbringat tio år i fängelse för planerade attacker. De båda troddes ha deltagit i terrorutbildning tillsammans, men beträffande Kouachi lades fallet ner.

Brodern Saïd Kouachi, 34, föddes också i Paris. Han har varit bosatt i Reims och är för tillfället arbetslös. Han har aldrig åtalats eller dömts för något brott, men har varit inblandad i flera utredningar kring sin brors förehavanden.

Deras eventuelle medhjälpare, 18-årige Mourad Hamyd, som lämnade in sig själv till polisen, är svåger till den ene brodern, skriver AFP.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet