”Vi har en misstänkt, han är död”, säger Mike Williams, sheriff i Jacksonville under presskonferensen. Foto: Laura Heald/TT

Ögonvittnen om skytten: ”Han blev arg för att han förlorade”

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer dog, inklusive den misstänkta gärningsmannen, och elva personer skadades när någon öppnade eld under en e-sportturnering i Jacksonville i Florida i USA.

Polisen misstänker att skytten är en 24-årig man från Baltimore som själv deltog i turneringen. Enligt vittnesuppgifter blev han arg för att han förlorade.

E-sportturneringen var i full gång. En match i amerikansk fotboll-spelet ”Madden 19” pågick. Då, vid 13.30-tiden på söndagseftermiddagen lokal tid, började någon skjuta med ett handeldvapen.

Polisen var på platsen bara två minuter senare men då var redan flera döda. Under en presskonferens under natten till måndagen bekräftar polisen att tre personer, inklusive den misstänkte skytten, dog på platsen. Nio personer har tagits till sjukhus med skottskador. Ytterligare två personer skadades lindrigt på andra sätt, enligt polisen.

”Vi har en misstänkt”

Polisen misstänker att en 24-årig man från Baltimore var skytten. Mannen var, enligt polisen, i Jacksonville för turneringens skull. Han har tidigare själv deltagit i e-sportturneringar. Polisen har hittat hans bil i området och har genomfört en husrannsakan i hans hem i Baltimore.

– Han är död efter att ha skjutit sig själv. Det finns ingen annan misstänkt, säger Mike Williams, sheriff i Jacksonville.

”Han blev arg för att han förlorade”

Enligt vad ögonvittnen berättar för Tampa Bay Times var skytten arg för att han strax innan hade förlorat en match.

”Han blev arg för att han förlorade och gick till sin bil och hämtade ett vapen. Sedan kom han tillbaka och började skjuta alla”, skriver Megan Reeves, reporter på Tampa Bay Times, på Twitter med hänvisning till ögonvittnen hon har intervjuat på platsen.

Polisen har tillgång till ett tv-klipp som sprids i sociala medier. Det är från en direktsändning av matchen. En röd prick syns en av spelarnas bröst och kort senare hörs skottlossning och skrik.

– Vi vet att en film figurerar i sociala medier, vi har den videon. Om det finns andra vittnen får ni gärna kontakta oss, säger Mike Williams, sheriff i Jacksonville.

Oklart vad som ligger bakom

Polisen vill ännu inte ge några uppgifter om eventuella motiv för dådet. De ger heller inga uppgifter om vilka de skadade och döda är.

– Vi ger inga detaljer om eventuella motiv just nu. Utredning pågår fortfarande, säger Mike Williams, sheriff i Jacksonville.

Polisen efterlyser samtidigt flera filmklipp och vittnesuppgifter från dådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.