Horner sköts till döds med ett skott

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner sköts i dag till döds på en öppen gata i Kabul, Afghanistan. Enligt lokal polis ska gärningsmännen burit militäruniform.

Attentatet mot den svenske journalisten Nils Horner inträffade i centrala Kabul under tisdagsförmiddagen.

– Den svenske journalisten var på väg tillsammans med sin chaufför och tolk när han besköts av två män i militäruniform, säger Hashmat Stanikzai vid Kabulpolisen.

Nils Horner död

Ett ögonvittne berättar för Reuters att en av de två männen drog fram en pistol ur fickan och sköt Nils Horner i bakhuvudet. Horner stod då och talade med sin tolk. Till Expressen uppger polisen att mordet troligtvis utförts med en ljuddämpad pistol.

– Det var bara ett skott som avlossades, kulan träffade sedan en bil, berättar ögonvittnet Mohammad Zubair.

Två personer sågs av vittnen springa från platsen. Nils Horner fördes till sjukhus direkt efter skottlossningen, men dödförklarades strax därefter.

Polisen vet inte vilka som ligger bakom attacken – eller vad motivet varit. De två personer som tagits in på förhör uppges vara Nils Horners egen chaufför och tolk. De ska inte delgivits några misstankar.

Zabihullah Mujahid, talesman för talibanerna, har uttalat sig och sagt att de inte står bakom attacken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nils Horner död

Mer i ämnet