Flera polisanställda döda i knivattack i Frankrike

Uppdaterad
Publicerad

Minst fyra polisanställda har dött efter att en man med kniv gått till attack på polisens högkvarter i Paris. Flera anställda ska också ha skadats i attacken.

Den misstänkte gärningsmannen, som jobbade i byggnaden, attackerade fem polisanställda och fyra har dött. Gärningsmannen sköts ihjäl av polis.

– Attacken verkar ha börjat på ett kontor och fortsatte sedan vidare in i byggnaden, säger Loïc Travers, vid polisens fackorganisation, rapporterar nyhetsbyrån AP.

En ambulanshelikopter landade vid platsen. Foto: Martin Bureau/AFP/TT

Tunnelbanestation stängd

Motivet till dådet är inte känt, men mannen som hade en administrativ tjänst och var i 45-årsåldern, uppges inte ha orsakat problem tidigare.

– Det fanns inga varningssignaler, säger Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner, enligt nyhetsbyrån AP.

Han hade jobbat inom polisen i 20 år och nu utreds om en konflikt kan vara motiv till dådet.

Polischefen Jean-Marc Bailleul säger att handlingen beskrivs som kriminell, snarare än som en terrorhandling, skriver nyhetsbyrån Reuters. Enligt nyhetsbyrån säger också en talesperson att händelsen i nuläget inte utreds av ”anti-terrorpolis”. Mannens hem genomsöks nu.

Tunnelbanestationen Cité, som ligger i närheten, har stängts och kvarteret kring polishuset i centrala Paris är avspärrat.

Många brandmän kallades till platsen när larmet kom. Foto: Geoffroy Van der Hasselt/AFP/TT

Frankrikes president Emmanuel Macron besökte platsen för att visa solidaritet och ge stöd till polisen och de anställda, efter händelsen.

Upprepade attacker

Extremister har vid upprepade tillfällen attackerat fransk polis under de senaste åren, rapporterar AP. 2017 öppnade en man eld på Champs-Elysees och dödade en polis innan han sköts till döds.

Året innan dödades en polis i sitt hem, i en attack som inspirerats av Islamiska staten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.