Knivdåd i Paris – gärningsmannen sköts av polis

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man dödades när en knivbeväpnad man attackerade och skadade flera människor på en gata i centrala Paris. Den 21-åriga gärningsmannen sköts till döds av polis. IS har tagit på sig dådet.

Attacken skedde på lördagkvällen i det andra arrondissementet i hjärtat av Paris, inte långt från operan Palais Garnier. En man dödades och fyra skadades. Gärningsmannen ska ha skrikit ”Allahu akbar” (Gud är större), uppger myndigheterna.

Gärningsmannen, som sköts av polis efter attacken, uppges enligt Reuters vara en 21-årig fransk medborgare född i Tjetjenien. Hans föräldrar förhörs nu av fransk polis. Dagen efter dådet rapporterar flera medier att en jämnårig bekant till gärningsmannen gripits i Strasbourg i östra Frankrike.

Sprang mot poliserna

De attackerade offren ska ha varit vanliga stadsflanörer. Ögonvittnen berättar att panik utbröt och att människor rusade in på caféer och restauranger för att söka skydd. Enligt AP utreder polisen händelsen som ett terrorbrott.

Gärningsmannen ska ha sprungit mot polispatrullerna och ropat dödshot, enligt uppgifter från polisen och vittnen i franska medier. Det första larmsamtalet kom klockan 20.47 och nio minuter senare var gärningsmannen ihjälskjuten, enligt premiärminister Édouard Philippe.

Parispolisen bekräftar på Twitter att en attack har ägt rum. Foto: Skärmdump Twitter

IS har tagit på sig dådet

Terrorrörelsen IS har tagit på sig knivdådet i Paris, enligt den amerikanska organisationen Site, som bevakar islamistiska gruppers webbtrafik.

Gärningsmannen var tidigare ostraffad – men ska ha funnits i den så kallade ”S-akten”, ett register över människor som misstänks ha radikaliserats och som kan utgöra en säkerhetsrisk. Ryska medier rapporterar att Rysslands ambassad i Paris har bett franska myndigheter om mer information om gärningsmannen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.