Tungt beväpnad polis framför Notre-Dame i Paris. Foto: Reuters/TT

Polis angripen vid Notre-Dame i Paris

Uppdaterad
Publicerad

En man har skjutits av polis utanför Notre-Dame i Paris, efter att ha gått till angrepp mot samma polis med en hammare. Polisen i Paris har uppmanat människor att undvika området med anledning polisinsatsen. Franska åklagare har inlett en anti-terrorutredning kring händelsen.

En polisinsats inleddes vid 16.30-tiden utanför katedralen Notre-Dame i centrala Paris.

Polisen uppmanar på Twitter människor att undvika platsen, och området ska ha spärrats av.

Gick till anfall med hammre

Polisen i Paris bekräftar att en man har gått till angrepp mot en polis på platsen. Mannen ska snabbt ha oskadliggjorts av ordningsmakten.

Mannen ska anfallit polisen med en hammare, uppger en representant för polisfacket i ett uttalande. Den angripne polisen var på plats för en rutinpatrull av området framför Notre-Dame.

En av den angripne polisens kollegor sköt och skottskadade mannen, rapporterar AFP.

Polis och angripare skadade

Polis bekräftar att mannen skadats, och har förts till sjukhus för vård. Enligt uppgift till France Info ska han ha fått livshotande skador.

Enligt källor till Reuters ska även den angripne polisen ha skadats vid händelsen, i huvudet, men det är oklart hur svårt.

Vid 17.20-tiden twittrade Parispolisen att situationen var under kontroll.

Anti-terrorenheten utreder

Den franska anti-terrorenheten har inlett en utredning med anledning av händelsen, uppger den franska åklagarkammaren.

Enligt en källa inom rättsväsendet till France Info bar angriparen utöver hammaren även på ”en eller flera stickvapen”.

Inrikesministern: Skrek ”för Syrien”

Frankrikes inrikesminister Gérard Collomb har tagit sig till Notre-Dame och hållit ett kort uttalande för pressen.

– En polis anfölls av en individ vid 16:20-tiden. En grupp på tre poliser patrullerade när en person kom fram bakom dem, beväpnad med en hammare, och började slå en polis, förklarar Collomb.

Enligt Collomb ska mannen ha skrikit ”detta är för Syrien” i samband med att han gick till attack.

Han bekräftar även att mannen, utöver hammaren, var beväpnad med köksknivar. Collomb säger också att mannen enligt allt att döma ska ha agerat ensam och på egen hand.

Kampen mot terrorism är president Macrons absoluta topprioritet, försäkrar inrikesministern.

Besökare blev kvar i katedralen

Katedralen Notre-Dame ligger i Paris allra centralaste delar och är ett av den franska huvudstadens mest berömda och välbesökta turistmål.

De besökare som vid tillfället för angreppet befann sig inne i katedralen blev, enligt vittnesmål i sociala medier, tillfälligt instängda inne i byggnaden, men det ska ha varit lugnt bland folkmassan.

Polis bekräftade vid 17.30-tiden att människor sakta men säkert kommer att släppas ut genom avspärrningarna.

Pendeltågsstationen Saint-Michel Notre Dame stängdes med anledning av händelsen, men öppnades återigen vid kl 19 på kvällen, uppger SNCF, ansvariga för järnvägstrafiken. Tågen passerar förbi platsen, men stannar inte vid stationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.