Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Korrespondenten: Därför riskerar situationen i Indien att påverka vaccineringen i hela världen

Politiker håller massmöten – samtidigt som smittan skenar

Publicerad
Analys ·

Trots skenande smittspridning och höga dödstal pågår en intensiv valkampanj i Indien med politiska massmöten som följd. SVT:s utrikeskorrespondent Malin Mendel skriver om en politisk strid som prioriteras högre än pandemin.

Malin Mendel

Korrespondent, Indien

Många frågor mig hur det kommer sig att politiska massmöten har tillåtits i Indien mitt under en pandemi?

Mitt svar är att när kampanjerna startade var smittotalen låga i Indien. Sedan har man kört på trots att smittotalen ökat, eftersom segrar i vårens delstatsval har varit mycket viktiga – både för Indiens styrande parti BJP och oppositionen.

Striden om Västbengalen

Framförallt har slaget gällt det folkrika Västbengalen. Denna delstat ville BJP vinna för att bli ett parti för hela Indien, med majoritet i de flesta delstaterna. Men även för oppositionen är just denna delstat mycket viktig, eftersom den leds av en kvinna Mamata Banerjee som är känd som en stark kritiker av BJPs regering i Delhi.

Om oppositionen skulle förlora Västbengalen, så skulle det inte längre finnas någon opposition att tala om i Indien menade vissa bedömare.

Men BJP lyckades inte ta makten i Västbengalen. Mamatas parti Trinamoolkongressen (TMC) segrade stort med ungefär två tredjedelar av platserna i delstatsparlamentet. Inte heller i delstatsvalen i södra Indien har BJP vunnit.

Det kan vara den pågående smittvågen i Indien som skapat ett missnöje med regeringen och det hindunationalistiska BJP. Premiärminister Narendra Modi har anklagats för att prioritera valkampanjerna och hinduiska sammankomster framför smittbekämpningen. Social distans har inte kunnat hållas och i såväl Indien som i resten av världen kablas bilder ut på människor som dör utanför sjukhusen, eftersom det råder brist på platser, syrgas och mediciner. Förutom att de stigande dödstalen är en katastrof för Indien, är situationen allvarlig för resten av världen.

Världens största vaccinproducent

Indien är världens största vaccinproducent och tillverkar enorma mängder vaccin mot just covid, bland annat Astra Zenecas. Och till en början exporterade också Indien covid vaccin till över 80-länder. 

Men på grund av den dramatiska smittspridning som nu sker inom landet har Indien stoppat exporten av vaccin mot covid. Det innebär att ett stort antal länder helt enkelt får vänta på mängder av doser. 

Smittspridningen i Indien väcker också oro eftersom nya mutationer bildas, som kan vara både farligare och mer smittsamma och göra dagens vacciner ineffektiva – och även detta kan komma att påverka resten av världen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.