Adrien Desport, tidigare Front Nationals andranamn i det aktuella departementet Seine-et-Marne, åtalas också för att ha polisanmält ett brott som han hittat på. Foto: TT & Twitter

Politiker i Nationella fronten brände bilar

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer aktiva i det högerpopulistiska partiet Front national (Nationella fronten) i Frankrike är misstänkta för att bland annat ha satt eld på tolv bilar i Mitry-Mory nordost om Paris.

En av de misstänkta är Adrien Desport som tidigare var partiets andra namn på kandidatlistan i departementet Seine-et-Marne där Mitry-Mory ligger.

Efter händelsen, som inträffade i början av april, nämnde han på sin blogg bilbränderna som ett exempel på hur utbredd otryggheten och brottsligheten är i vissa förorter.

Falsk anmälan

Enligt tidningen Le Parisien ska de misstänkta, varav Adrien Desport och tre andra fick sitta fängslade hos polisen i över ett dygn, även ha klottrat ned en bil som tillhör en partikamrat. En annan medlem i partiet ska ha fått sin brevlåda och port nedklottrad.

Adrien Desport åtalas också för att ha polisanmält ett brott som han hittat på. Vid anmälan påstod han att han och några unga partikamrater attackerats med tårgasbomber, en händelse som sedan visade sig inte ha ägt rum. 

Tidningen skriver att under ”expeditionerna” som de unga aktivisterna genomfört i Mitry-Mory har alkohol och kokain ”cirkulerat”. 

I blåsväder

Adrien Desport har tidigare varit i blåsväder efter antisemitiska uttalanden på sin Facebooksida om den tidigare ministern Jean-François Copé, som innan Nicolas Sarkozys comeback också var ledare för det största borgerliga partiet Les Republicains (Republikanerna).

Adrien Desport har varit kandidat i lokalvalet i Mitry-Mory, en stad som leds av en borgmästare från franska kommunistpartiet.

De sex personerna, fem män och en kvinna mellan 21 och 26 år, har erkänt samtliga åtalspunkter och väntades få sina domar på onsdagskvällen men rättegången sköts upp till den 15 juli. Till dess ska Adrien Desport sitta häktad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.