Politikerkäbbel tröttar ut Ukrainska väljare

Publicerad

-Det politiska livet i Ukraina liknar mest en såpopera. En av landets mest citerade statsvetare Volodmyr Fesenko skräder inte orden när han ska beskriva turerna kring det senaste parlamentsvalet. Han är inte ensam om åsikten. Under min vecka i Ukraina har jag träffat folk från olika samhällsskikt och landsdelar, med olika politiska sympatier. En sak har de gemensamt; de litar inte längre på landets ledande politiker.

-Det är som att välja mellan pest och kolera, säger 67-åriga Valentina Gerasimenko i vallokalen på valdagen.

Med tre parlamentsval på lika många år har hon fått nog av brutna löften och käbbel i makttoppen, men hon röstar ändå. Helst skulle hon vilja se nya förmågor leda landet, men inser att det inte kommer att hända.

Alla undersökningar av väljarkåren visar att alltfler ukrainare har fått nog av den utdragna maktkampen mellan premiärminister Viktor Janukovitj och president Viktor Jusjtjenko.

De har sett olika koalitioner komma och gå. De har sett mäktiga affärsmän bevaka sina intressen genom att sponsra de stora partierna. De har sett blå, oreangea och vita flaggor kämpa om utrymmet på Kievs gator och torg.

Tilltron till de politiska institutionerna är körd i botten.

Efter valet har både den oreangea sidan med västvänlige Jusjtjenko och hans parhäst från revolutionen Julia Timosjenko, och proryske Janukovitj från den blå sidan utropat sig som segrare.

Det senaste utspelet står president Jusjtjenko för. Han säger sig nu vilja ha en bred koalitionsregering där både proryska och västorienterade krafter ingår.

Utspelet kommer samtidigt som det ryska gasmonopolet Gazprom hotar höja gaspriserna eller helt strypa gasleveranserna till Ukraina.

Nyvalet den 30 september utlystes för att få ett slut på den politiska turbulensen.

Men statsvetaren Volodymyr Fesenko är skeptisk.

-Ingen här tror att det kommer att ske. Än har vi inte sett sista akten av den ukrainska såpoperan.

Anna-Maja Persson
utrikeskorrespondent SVT

Ukraina

Visa

President: Viktor Jusjtjenko
Yta: 603 700 km2 (Sverige ca 450 000 km2)
Invånarantal: 46,8 miljoner (Sverige 9,1 miljoner)
Huvudstad: Kiev
Nationaldag: 24 augusti
Självständig republik sedan 1991

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer