Politiske fången Hada släpps fri av Kina Foto: TT

Politisk fånge släpps fri i Kina

Publicerad

Kina har släppt mongolen Hada, en politisk fånge som suttit 18 år i fängelse. Det uppger hans farbror i dag.

Hada är en av de oliktänkande som suttit längst tid i fängelse. Han dömdes 1996 för separatism, spioneri och för att ha stött en organisation som arbetat för ökade rättigheter för Kinas etniska mongoler. Han hävdar själv att anklagelserna var uppdiktade.

Han släpptes för fyra år sedan, men fick sedan ett separat fyraårigt straff för ”berövande av politiska rättigheter” i den nordliga regionen inre Mongoliet.

Kommer fortsätta övervakas

– Hans hälsa är vacklande, säger Hadas farbror till Reuters, och tillägger att han fått höra om frisläppandet från Hadas yngre bror.

Amnesty International benämner Hada som samvetsfånge och har uttryckt oro över hans välbefinnande, precis som USA och EU gjort. Frisläppandet är ett gott tecken, men han kommer sannolikt fortsätta vara övervakad, vilket vanligen är fallet med dissidenter, enliigt Amnestys Kinaexpert Patrick Poon.

Hadas fru Xinna har framfört klagomål om att maken behandlats illa. Hon säger att myndigheter pressat Hada att att genomgå skilsmässa i utbyte mot att släppas fri i förtid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.