En grupp elefanter som dödats av tjuvjägare i norra Kongo-Kinshasa. Foto: TT

Politisk offensiv mot tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Världens ledande politiker har plötsligt fått upp ögonen för den blodiga tjuvjakten på elefanter och noshörningar i Afrika.

FN:s säkerhetsråd, flera regeringar och EU-parlamentet agerar nu för att stoppa slakten.

Tidigare har den här typen av frågor inte riktigt setts som en viktigt angelägenhet för presidenter och premiärministrar.

Därför är det som hänt de senaste veckorna unikt. Det mest uppseendeväckande är kanske två resolutioner som FN:s säkerhetsråd enades om för några dagar sedan.

I resolutionerna, som berörde situationen i Centralafrikanska republiken och Kongo-Kinshasa, slår rådet fast att smuggling och handel med hotade arter underblåser många konflikter genom att finansiera en rad rebellgrupper i regionen.

Här ingår den beryktade gruppen Herrens motståndsarmé, vars ledare Joseph Kony tros få sina inkomster från elfenbenshandeln. Genom resolutionerna kan man nu frysa tillgångar eller förhindra resande för alla individer som misstänks vara inblandade i tjuvjakten.

”Fantastiskt”

Säkerhetsrådets initiativ följde omedelbart på en resolution i EU-parlamentet med krav på ett moratorium, ett tillfälligt stopp, för all handel med elfenben. Förslaget har nu följts upp av EU-kommissionen.

– Det är ganska fantastiskt. Det är första gången som FN, EU och andra agerar så här. Vi ser det som en jättestor framgång. Något liknande har inte hänt förut, säger Ola Jennersten, ansvarig för internationell naturvård på Världsnaturfonden (WWF) i Sverige.

På torsdag kommer dessutom cirka 50 stats- och regeringschefer att samlas i London till ett toppmöte om den illegala handeln. Initiativtagare är den brittiske premiärministern David Cameron.

Politisk offensiv

Det stoppar inte där. De senaste veckorna har USA, Frankrike och Kina destruerat flera ton illegalt elfenben som tidigare beslagtagits – för att definitivt få bort betarna från marknaden.

Det handlar med andra ord om en veritabel politisk offensiv mot tjuvjakten. Frågan är förstås om den kommer att få någon effekt i skogarna och på savannerna där tjuvjägarna opererar.

– Ett noshörningshorn som väger ett kilo är värt nästan en halv miljon kronor. Det ska mycket till för att stoppa tjuvjakten med sådana priser, säger Ola Jennersten.

– Den svåraste nöten att knäcka är att efterfrågan på elfenben och noshörningshorn är så stark i Kina, Vietnam och Thailand. I Vietnam har även regeringsmedlemmar varit inblandade i smugglingen. Men vi förväntar oss effekter på marken nu, kanske inte direkt men inom två-tre år.

Fakta: Tjuvjakt

* Den olagliga handeln med djur och växter beräknas uppgå till mellan 52 miljarder och 65 miljarder kronor varje år. Det innebär att den ligger på samma nivå som den olagliga handeln med narkotika och vapen.

* Priset för elfenben på den svarta marknaden är i dagsläget 14 300 kronor per kilo. Det som driver upp priset på elfenbenet är hög efterfrågan på marknaden i Kina och Thailand. I dag finns cirka 500 000 elefanter kvar i Afrika. Cirka 25 000 tjuvskjuts varje år.

* Värdet på noshörningshorn är ännu högre, drygt 400 000 kronor per kilo. Efterfrågan är hög både i Kina och Vietnam. Drygt 1 000 djur sköts i Sydafrika i fjol.

Källa: WWF (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.