Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Läkaren Jarosław skriver ut hundratals akut-p-piller efter polskt abortförbud Foto: Privat, Czarek Sokolowski/APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Läkaren Jarosław skriver ut hundratals akut-p-piller efter polskt abortförbud

Uppdaterad
Publicerad

Medan tillgången på akut-p-piller ökar i Europa är situationen den motsatta i Polen. Sedan 2017 krävs recept för att köpa akut-p-piller, även kallat dagen efter-piller.

– Det är religiös fundamentalism, vi lever inte längre i en sekulär stat, säger läkaren Jarosław Górnicki. Han har anpassat sin verksamhet och skriver nu ut hundratals recept för akut-p-piller till självkostnadspris.

Läkaren Jarosław Górnicki driver en liten klinik i Warszawa och är egentligen specialiserad inom barn- och allergimedicin. Men sedan akut p-piller blev receptbelagda i Polen har han jobbat aktivt med att ge kvinnor tillgång till akut-p-piller innan det är försent.

– Varje timme räknas när det handlar om akut-p-piller men det är svårt att få en läkartid snabbt.

I Polen har läkare rätt att vägra förskrivning genom att hänvisa till personlig övertygelse.

– Du kanske lyckas få en läkartid, betalar, och så vägrar läkaren skriva ut recept till dig genom att hänvisa till så kallad samvetsfrihet.

Recept för 10 kronor

Jarosław Górnicki förskriver elektroniska recept för drygt 10 kronor, vilket är en tiondel av priset hos privata kliniker. Han vill inte att kvinnorna förklarar sig och säger att han inte ens skulle dubbelkolla om kvinnan påstår sig heta Pippi Långstrump.

De första åren handlade det om cirka ett recept om dagen över hela landet. Men när det i januari formellt stod klart att Polen ytterligare skärper sitt abortförbud ökade antalet förfrågningar till 900 den första månaden. Därefter har han skrivit ut 500 recept i månaden.

Receptfritt i EU

Enligt nätverket ECEC som arbetar med att öka tillgången till akut-p-piller går det att få tag på läkemedlet utan recept i majoriteten av EU:s medlemsländer. Flera länder anslöt efter att Europeiska läkemedelsmyndigheten år 2014 konstaterade att en av de vanligast förekommande tabletterna, ”EllaOne”, är säkert att använda utan kontakt med läkare.

Hälsominister jämförde med missfall

I Polen blev ”EllaOne” receptfritt 2015 men styrande nationalkonservativa Lag och Rättvisa drev igenom en lagändring 2017. Dåvarande hälsoministern Konstanty Radziwiłł sa att han som läkare skulle använda sin rätt att inte förskriva akut-p-piller. Han liknade också läkemedlets effekt vid missfall – trots att akut-p-piller bara kan hindra en ägglossning.

Läkaren Jarosław Górnicki planerar att forsätta skriva ut recept till självkostnadspris.

– Jag vill försöka återgå till det normala. Det är hyckleri att påstå att det skulle vara ett farligt läkemedel som är skadligt för kvinnor.

Ett akut-p-piller kan hindra graviditet genom att hämma eller skjuta upp ägglossningen. Läkemedlet avbryter däremot inte en graviditet om ägget redan är befruktat. Det är alltså inte samma sak att ta ett akut-p-piller som att ta ett så kallat abortpiller eller att göra en abort.

Det finns en sorts akut p-piller som kan tas upp till fem dagar efter samlag och en annan sort som kan tas upp till tre dygn efter samlag.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer