Mike Pompeo USA:s utrikesminister Foto: Reuters

Pompeo: Israeliska bosättningar inte olagliga

Uppdaterad
Publicerad

USA ställer sig nu bakom Israels bosättningar på ockuperade Västbanken. Det efter att i fyra decennier sett dem som brott mot internationell lag. Det slog utrikesminister Mike Pompeo fast när han talade med pressen på måndagskvällen svensk tid.

Ända sedan 1978 har USA officiellt sett de israeliska bosättningarna på Västbanken som brott mot internationell lag. Men inte längre.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo kom med beskedet på en presskonferens under måndagskvällen, svensk tid.

– Efter att noggrant ha studerat alla aspekter av den juridiska debatten, har vår regering enats om att etablering av israeliska, civila bosättningar på Västbanken inte är oförenlig med internationell lag, sade Pompeo.

Hyllas av Netanyahu

Beskedet hyllas av Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

– Det här rättar ett historiskt fel, säger han under måndagskvällen.

Palestiniernas förhandlare Saeb Erekat säger att Trump-administrationens beslut är ”oansvarigt amerikanskt beteende”, enligt TT. En talesperson för palestiniernas president Mahmud Abbas säger att beslutet strider mot internationell lag.

Amerikaner varnas

Det är tredje gången som Trump-administrationen nu ställer sig på Israels sida i för regionen känsliga frågor.

Under 2017 erkände de Jerusalem som Israels huvudstad. 2018 flyttades USA:s ambassad till staden. och nu kommer beslutet om bosättningarna.

Kort efter Pompeos besked gick USA:s ambassad i Jerusalem ut och varnade amerikaner från att röra sig i landet av rädsla för våldsamma reaktioner på beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.