Jarosław Kaczyński. Foto: TT

Polens mäktigaste man styr i bakgrunden

Uppdaterad
Publicerad

Jarosław Kaczyński är varken premiärminister eller president i Polen men är ändå landets mäktigaste man och den som anses styra landet. Han lever ett tillbakadraget liv, i ensamhet under enkla förhållanden. Det påstås att han inte äger en dator och han talar inga utländska språk. Hans kärlek till Polen och till katter är omvittnad. Men vem är han och vad vill han?

Jarosław Kaczyński grundade det styrande nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa ihop med sin tvillingbror Lech. Brodern omkom i en flygolycka den 10 april för åtta år sedan. Lech var en av 96 människor – alla ledande inom staten – som förlorade livet när planet kraschade i dimman i Smolensk.

Sorgehögtid varje månad

Jarosław har vägrat att acceptera att det handlade om en olycka vilket haverikommissionen kom fram till. Den överlevande brodern har lett en sorgemarsch till minne av offren den tionde varje månad, övertygad om att det handlade om ett politiskt attentat, iscensatt av Ryssland.

Polen i förändring

Tidigt politiskt aktiv

Enäggstvillingarna Kaczyński växte upp i ett katolskt och konservativt präglat hem och kom tidigt in i politiken. De spelade en viktig roll i rörelsen Solidaritet som kämpade för  – och uppnådde – en demokratisk frigörelse från kommunismen. Men konflikter med Solidaritetsledaren Lech Wałęsa och liberala politiska grupperingar utvecklades till fiendskap och splittring i den unga demokratin.

Moralisk revolution

De två bröderna avancerade snabbt till politiska toppositioner. Jarosław var premiärminister under en period och Lech valdes till president. Deras konservativt präglade och toppstyrda parti blev basen för vad de ansåg vara en nödvändig moralisk revolution och uppgörelse med en pakt mellan de gamla kommunisterna och de liberala krafterna. Jarosław Kaczyński är oomstridd ledare för partiet och anses vara en skicklig politisk strateg och en god talare.

Snabb process

Med ett valdeltagande på knappt 51 procent- vilket är vanligt i Polen – fick partiet Lag och rättvisa egen majoritet i parlamentet 2015. Därmed började en snabb och dynamisk förändringsprocess, ledd av partiledaren och parlamentsledamoten Jarosław Kaczyński, men från baksätet i bilen. Han står utanför regeringen och behöver därmed inte axla det formella ansvaret.

Fler har det bättre

Kaczyńskis parti har ett brett stöd i befolkningen, inte minst efter kraftfulla satsningar på barnfamiljer. Allt fler har fått ta del av det ökande välståndet och de ekonomiska framgångarna. I skolorna betonas starkare än tidigare den polska nationens betydelse i historien. Den konservativa falangen inom den katolska kyrkan har stärkts. Kaczyńskis angrepp på den ”korrupta eliten” har fallit i god jord bland medborgare som länge känt sig övergivna och osedda av tidigare regeringar.

Politisk styrning

I rasande takt, på område efter område har lagändringar systematiskt genomförts. Kritiken har varit högljudd mot den allt hårdare politiska styrningen av de statliga medierna, av rättsväsendet, skolan, polisen och militären.

Här finns en sammanställning över de viktigaste nya lagarna i Polen.

Regeringens politik har lett till frostiga relationer med många av EU-medlemmarna, inte minst på grund av Polens vägran att solidariskt ta emot flyktingar. Men det passar den tillbakadragne nationalisten Jarosław Kaczyński. Det stärker hans ställning bland de stolta polackerna som med ökande välstånd känner sig alltmer jämbördiga grannländerna i väst.

Polens starke man vill behålla makten. Han har siktet inställt på att vinna kommunalvalen i höst och nästa parlamentsval 2019.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polen i förändring

Mer i ämnet