Manifestationer för legalisering av cannabis för medicinskt bruk i Portugals huvudstad Lissabon. Foto: TT

Portugal ger grönt ljus för marijuana

Uppdaterad
Publicerad

Marijuanabruk i medicinskt syfte blir lagligt i Portugal, efter att landets parlament röstat igenom ett förslag med stor majoritet.

Det innebär att Portugal, ett med europeiskt mått mätt redan drogliberalt land, blir ett av få EU-länder där det är lagligt att skriva ut cannabis på recept. Vilka substanser som ska klassas som läkemedel kommer den portugisiska läkemedelsmyndigheten att avgöra. Narkotikabruk är avkriminaliserat i Portugal sedan 2001.

I majoriteten av världens länder, bland annat i Sverige, är cannabis fortfarande förbjudet. Men ett antal länder debatterar nu lättnader i reglerna, eller har redan infört sådana. Uruguay har legaliserat odling, försäljning och rökning av marijuana. I USA är drogen förbjuden på federal nivå, men ungefär hälften av delstaterna har skapat egna regler som tillåter cannabiskonsumtion.

Flera andra länder tillåter marijuana under vissa omständigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.