Nya höga stråldoser vid Fukushima

Uppdaterad
Publicerad

Giftigt vatten fortsätter att läcka från det havererade kärnkraftverket Fukushima Daiichi.

I en av de ”heta punkterna” i området, som upptäcktes nära containrar med giftigt vatten, har operatören Tepco uppmätt 1 800 millisievert i timmen – en dos som enligt Reuters skulle kunna döda en person på fyra timmar.

Förra veckan medgav Tepco att 300 ton kontaminerat vatten har runnit ut ur en container innan någon slog larm. Farhågor finns att det kan ha förorenat det näraliggande havet.

Totalt hittade Tepco fyra områden med höga strålningsnivåer, även om bara ett av områdena nådde 1 800 millisievert i timmen, enligt AFP.

I ett av de fyra områdena läckte radioaktivt vatten från ett rör som förbinder två kyltankar. Läckan hade reparerats med tejp och specialmaterial. Vattnet som läckt ut uppmätte strålningsnivåer på 230 millisievert i timmen.

De andra två områdena mätte 70 respektive 220 millisievert i timmen.

Ber om hjälp

På grund av företagets stora svårigheter att stoppa krisen vid kärnkraftverket, sade Tepco förra veckan att det skulle bjuda in utländska experter. Dessa ska ge råd om hur man ska handskas med det kraftigt radioaktiva vatten som fortsätter att läcker ut – två år efter att kärnkraftsverket havererade.

Det finns omkring 1.000 stora containrar med giftigt vatten på området vid Fukushima.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer