Sörjande till de covidsjuka patienterna som dog i syrgasexplosionen på sjukhuset Ibn al-Khatib i Bagdad. Foto: Anmar Khalil/AP/TT, Ahmad al-Rubaye/AFP/TT

Premiärministern: Branden ska utredas grundligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter den våldsamma branden på ett sjukhus i Bagdad har premiärminister Mustafa al-Kadhimi lovat att brandorsaken ska utredas grundligt. En tre dagar lång sorgeperiod har utfärdats.

Branden på sjukhuset Ibn al-Khatib i Bagdad har väckt ilska i Irak och enligt källor till Reuters har landets hälsominister fått avgå. Sjukhuset hade enligt Kadhim Bohan, chef för landets civilförsvar, inget brandskyddssystem och otillräckliga tak gjorde att lågorna snabbt spred sig till mycket brandfarliga material.

Säkerheten ska ses över

Premiärminister Mustafa al-Kadhimi har lovat att brandorsaken ska utredas grundligt och har utfärdat en tre dagar lång sorgeperiod. Bara timmar efter branden avskedade han enligt nyhetsbyrån AFP två högt uppsatta sjukvårdschefer och gav myndigheterna 24 timmar på sig att komma med sina slutsatser av utredningen.

– Vi måste omedelbart se över säkerhetsåtgärder på alla sjukhus för att förhindra en sådan smärtsam händelse i framtiden, sa Khalid al-Muhanna till statlig tv, rapporterar Reuters.

Redan hårt pressad sjukvård

Det irakiska sjukvårdssystemet var redan svårt sargat av årtionden av sanktioner, krig och misskötsel. Sedan kom coronapandemin och innebar ännu tuffare utmaningar. Över 15 000 dödsfall har registrerats i landet under pandemin.

FN:s sändebud i Irak Jeannine Hennis-Plasschaert har uttryckt ”chock och smärta” över händelsen i ett uttalande, och efterlyster nu starkare skyddsåtgärder på sjukhus för att något liknande inte ska hända igen.

Se hela SVT Nyheters direktsändning här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.