Preppers – en ny folkrörelse i USA – De väntar på katastrofen

Uppdaterad
Publicerad

De är förberedda om det värsta skulle hända. Med vapen om någon skulle plundra dem. De har konserver för flera månader. Om maten tar slut kan de använda sina jaktgevär. De har grävt brunnar för att få eget vatten. De har lärt sig att bota sjukdomar med vanliga örter. De är del av en ny folkrörelse i USA för att överleva. De kallar sig själva ”preppers”.

Prepper har att göra med engelska ”prepare” – förbereda sig. De kan också kallas ”överlevare” – survivalists. På svenska har ordet survivalister börjat användas, direkt lånat från engelskan.

Överlevnadsstrategin har ibland tagit sig panikartade uttryck i USA. En forskare menar att 24 timmars nyhetskanaler, internet plus terrorvarningar och den ekonomiska krisen har skapat en ny känsla av att ”vara beredd” – på det värsta alltså.

Hotkänslan ökar

”Beredskapskänslan” – dvs. känslan av hot – i New York har ökat från 18 til 50 procent på sex år.

Första generationens överlevare byggde atombunkrar på tomten under 50- och 60-talet.

Andra generationens överlevare, survivalister, var extremister som tog avstånd från allt vad stat hette och gömde sig i skogarna. Ibland i väntan på att USA skulle invaderas av – FN. Timothy McVeigh som 1995 sprängde en statlig byggnad i Oklahoma i luften, då nära 170 människor dog, tillhörde denna grupp.

Nu kommer den tredje generationen – preppers. I USA kallas rörelsen ibland ”Survivalism Lite (Light)”, alltså överlevnadsstrategi i slimmad version.

Som vanligt hänger Hollywood med. Med filmer som 2012, The Book of Eli, The Road och Legion. Allt handlar om att klara sig undan en katastrof.

Mer av gröna vågen

Men det är inte skjutgalna högerextremister som nu förbereder sig för det oförutsedda. Nu är det nästan som en variant av gröna vågen, av ekologiskt tänkande, tillbaka till naturen. Överlevnadskurser är på modet. Ett nätverk av preppers finns nu – de kan hittas på Internet.

Den brittiska tidningen Observer har träffat trebarnsmamman Tess Pennington, 33, som bor i en förort i Houston, Texas.

Hon lär sig odla sin egen mat, använda läkeörter som medicin och hon har lagt upp ett stort lager reservproviant.

Alla slags katastrofer

– Alla slags katastrofer kan inträffa, säger hon till tidningen – orsakade av naturen eller av människan. Man måste vara beredd.

Prepper-rörelsen finns alltså även i städer och förorter. John Milandred i Oklahoma driver en hemsida med råd och länkar till alla fora för överlevnad.

Han har själv grävt en brunn för att klara kriser – och en spis som inte behöver gas eller el. Han har jaktvapen för att klara en svältperiod. Ledmotivet är att leva som de gamla pionjärerna som drog västerut på 1800-talet.

– Skolor har bett oss komma och tala med eleverna. Vi har kontakt med alla samhällsskikt. Läkare, brandmän och advokater hör av sig.

Skjutlektioner

Nyhetsmagasinet Newsweek har besökt Lisa Bedford, 49, som bor i Phoenix, Arizona. Hennes sovrum är omgjort till ett jättelikt skafferi för nödproviant. Hon har börjat ta skjutlektioner tillsammans med sina barn.

Hon har inte byggt en bunker i trädgården som första generationens överlevare. Och bär inte kamouflagedräkt och andra macho-attribu som andra generationen.

Men hon har upplevt attacken mot World Trade Center, fastighetskrisen, den ekonomiska kollapsen, orkanen Katrina. Vänner har förlorat hem, jobb och pensioner.

För de flesta handlar ”beredskapen” inte om den totala världsundergången. Inte om den senaste domedagsprofetian på modet – att världen går under den 21 december 2012 (troligen kl 11.11) enligt maya-indianernas kalender.

Misstro mot samhället

Bakom rörelsen finns istället en total misstro mot samhällets möjligheter att hjälpa i svåra kriser.

– När alla dessa olyckor kom allt närmare oss, ville vi göra något för att skydda oss själva, säger hon.

Och myndigheterna bidrar till att höja folks katastrofmedvetande. Man kan också kalla det att öka rädslan. Craig Fugate, chef för USA:s räddningsverk FEMA, säger till Newsweek:

– Vi kan inte vara överallt. Jag uppmanar amerikanska familjer att vidta åtgärder för att vara mera beredda. FEMA har uppmanat amerikanerna att avge ett nyårslöfte att vara mera beredda på katastrofer och kriser.

Oro på hög nivå

Och USA:s finansminister Tim Geithner medgav, enligt Observer, för ett kongressutskott att det ”på hög nivå” hade hållits överläggningar där frågan ställdes om USA kunde upprätthålla lag och ordning om finanssystemet kollapsade.

Idag lär det finnas fyra miljoner preppers i USA. Som absolut inte vill jämföras med tidigare generationers överlevare.

Tess Pennington driver en en sajt som ger råd om hur man lagar mat om katastrofen inträffar att man inte kan köpa snabbmat. Hon säger:

– På många sätt var våra förfäder också preppers. Det var indianerna också. Det handlar bara om att ta några steg tillbaka och ta vara på sig själv.

Bo Inge Andersson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.