President Macrons medarbetare attackerade demonstrant

Uppdaterad
Publicerad

Den franska regeringen har hamnat i blåsväder sedan en av president Emmanuel Macrons livvakter fastnat på film där han ses gå till attack mot en demonstrant under årets första maj-demonstrationer i Paris.

Videon har publicerats av tidningen Le Monde och visar hur Alexandre Benalla, bärande polisvisir, först slår och sen stampar på en ung man. Benalla hade fått tillstånd att bevittna polisinsatsen under första maj, uppger Macrons presidentkansli, och tillägger att han stängts av från sin tjänst under två veckor efter det att händelsen uppdagats.

Åklagare meddelar att man inlett en utredning av Benalla, som misstänks för att ha brukat våld och falskeligen utgett sig för att vara polis. Att låtsas vara polis kan ge fängelse i upp till ett år, samt dryga böter.

Benalla var chef för säkerhetsarbetet under Macrons presidentvalskampanj i fjol, och anställdes därefter för samma ändamål i presidentstaben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.